Over Poz&Proud

Geschiedenis

Poz&Proud, de sectie voor homomannen van de Hiv Vereniging Nederland (HVN), is in 2006  om een viertal redenen  opgericht. Ten eerste om homomannen met hiv weerbaarder te maken,  zodat ze open over hun hiv status kunnen zijn. Ten tweede om hiv in de scene weer een gezicht te geven, nadat het uit beeld was verdwenen en daardoor geen onderwerp van gesprek meer was. Ten derde om stigma’s rondom hiv te bestrijden.  En tenslotte om van hiv iets normaals te maken waar normaal over gesproken zou moeten (kunnen) worden.

Dat dit toen nog niet vanzelfsprekend  was, bleek in 2007, toen we slachtoffer werden van een nare lastercampagne  die bedoeld was om ons buiten de HVN te plaatsen. De kwestie escaleerde tot een nationale rel toen EO’s Netwerk ons valselijk beschuldigde van het willen organiseren van feestjes waar je onbeschermd seks kon hebben. Een onderzoek door de HVN naar de geuite beschuldigingen pleitte Poz&Proud van alle blaam vrij. Daarna konden we pas echt aan het werk.

Activiteiten

Om hiv te normaliseren organiseert Poz&Proud regelmatig activiteiten die ofwel informatief van karakter zijn, ofwel sociaal. Tot de informatieve activiteiten behoren de informatieavonden, rond thema’s die homomannen met hiv (en vaak ook homomannen zonder hiv) aangaan. In het verleden waren dat o.a. thema-avonden over serosorteren, hepatitis C, over AIN en anale kanker, serodiscordante relaties, en ouder worden met hiv. Ook is er de workshopserie Positive Mind waarin homomannen met hiv kennis kunnen maken met de stressverlagende en daarmee gezondheidsbevorderende beginselen van Mindfulness.

Tot de activiteiten met een meer sociaal karakter behoren onze maandelijkse borrel CD4 (Chat&Drinks@4) in de Amsterdamse homobar De Prik en onze driemaandelijkse brunch in het pand van de HVN. Mankracht, het weekend voor homomannen met hiv dat Poz&Proud jaarlijks begin september in het Drentse Orvelte organiseert, heeft deels een informatieve, deels een sociale functie en trekt al jaren een grote groep deelnemers uit het hele land, die zonder uitzondering het weekend hoog waarderen.

Daarnaast komt Poz&Proud op voor de belangen van homomannen met hiv in de breedste zin van het woord en heeft ze zich in de afgelopen jaren tot een gewaardeerde gesprekspartner gemaakt van alle betrokkenen in het hiv veld. Zo zijn hepatitis C, anale screening en lypodistrofie mede onder druk van Poz&Proud op de agenda van hiv-behandelaren en wetenschappers gezet en zijn er in die dossiers belangrijke stappen voorwaarts gezet.

Organisatie

Poz&Proud wordt gerund door een maandelijks vergaderende kerngroep en heeft meer dan twintig vrijwilligers die ons bij de uitvoering van onze activiteiten ondersteunen. Communiceren met onze achterban doen we via deze website en via onze nieuwsbrief waarvoor ook jij je kunt aanmelden.

We zijn altijd op zoek naar nieuwe kerngroepleden: homomannen met hiv en hart voor de zaak. Met visie en gedrevenheid en die ook nog van aanpakken houden. Interesse? Stuur een mailtje naar info@pozandproud.nl en we nemen contact met je op.

Kerngroepleden

JörgenMijn naam is Jörgen Moorlag, geboren in 1981 in Arnhem en deels opgegroeid in Zeeuws-Vlaanderen. In 1999 verhuisde ik naar Leiden voor mijn studie (Slavische talen) en inmiddels woon ik in Amsterdam. Mijn hiv-diagnose kreeg ik in de zomer van 2009. Hiv was tot dan toe in zekere zin een ver-van-mijn-bed-show geweest. Ik was me er wel van bewust – ook van de risico’s die ik soms nam – maar mij zou het toch niet overkomen. Mijn eerste reactie was dat niemand het hoefde te weten, behalve natuurlijk mijn vriend Menno, met wie ik in 2012 trouwde. Dat veranderde echter al snel: openheid bleek iets waar ik mij erg prettig bij voel, en iets waar ik ook anderen graag toe wilde bewegen.

Toen ik las over de Test+Tell-actie van Poz&Proud, waarbij we met bezoekers van de Canal Parade het gesprek aangingen over hiv, was ik meteen geprikkeld en meldde ik me aan. Sindsdien ben ik vrijwilliger bij Poz&Proud gebleven. De stap naar het kerngroeplidmaatschap maakte ik pas een paar jaar later, toen ik zeker wist dat ik er vol voor kon en wilde gaan – mijn perfectionisme duldt geen half werk. Het vergroten van de zichtbaarheid van hiv, vooral in de scene, is nog altijd mijn voornaamste drijfveer. Dat mes snijdt aan twee kanten: enerzijds draagt een grotere zichtbaarheid bij aan het bestrijden van op onwetendheid en angst gebaseerd stigma, anderzijds merk ik dat openheid, al is het soms een grote stap, een enorm empowerment kan geven aan poz mannen zélf. Poz&Proud – trotse, open homomannen met hiv – werpt zich dan ook graag op als rolmodel.

Als kerngroeplid ben ik onder meer verantwoordelijk voor de website, social media, de CD4-borrel, onze deelnames aan de Canal Parade en het PrEP-debat. Daarnaast treed ik samen met Erwin op als coördinator van Poz&Proud.

Neem contact op met Jörgen

Ik ben Erwin Stronck (1967), geboren en getogen in de Zaanstreek en sinds alweer 14 jaar woonachtig in Alkmaar,waarvan de laatste 10 jaar samenwonend met 2 forse katers, Nero en Lucius. Sinds mijn hiv-diagnose in 2005 heb ik me altijd prima staande gehouden, dacht ik.Toch kwam er in 2013-2014 een punt waarop ik tegen grenzen van mijzelf en onwetendheid van anderen aanliep.

Toen ik de oproep las om te helpen bij de fondsenwerving voor het tienjarig jubileum van Poz&Proud voelde ik me geroepen om meer te doen dan alleen lid zijn van de Hiv Vereniging. Hiermee hoefde ik niet per se gelijk de barricade op, maar kon ik wel een bijdrage leveren aan het goede werk van Poz&Proud. Uiteindelijk kwam ik daardoor terecht in de kerngroep. Aanvankelijk bood ik vooral ondersteuning bij diverse activiteiten, en in 2018 nam ik de coördinatie van de taken voor de Canal Parade voor mijn rekening.

Mijn voldoening haal ik uit het organiseren van activiteiten, ook buiten Poz&Proud, waar iedereen zich van A tot Z vermaakt voelt en alles op rolletjes loopt. Of althans voor de buitenwereld lijkt te rollen. ;)

Neem contact op met Erwin

Hoi, ik ben Chiel Nobels (1967, Durban, Zuid-Afrika). Na omzwervingen via Curaçao, Vlissingen, Eindhoven (studie HEAO-Communicatie) woon ik nu, met tussenpozen in Portugal en Westzaan, alweer 28 jaar in het mooie Mokum. Ik ben single en heb een eigen bedrijf op het gebied van hotelreserveringen.

Sinds 2014 Poz and sinds 2018 ook Proud. De eerste jaren hield ik me niet zo bezig met het hebben van hiv. Ik vertelde het alleen aan mijn enige resterende familie, mijn broer en een groep van goede vrienden. Behalve het slikken van de dagelijkse pil, waar ik ook nog geen bijwerkingen van had, ging mijn leven eigenlijk op de oude voet verder. Tot ik in 2016 de boot van Poz&Proud zag op de Pride en mij realiseerde dat het helemaal niet zo normaal was en dat er moed voor nodig was om zo openlijk je gezicht te laten zien aan de buitenwereld, en misschien nog meer, aan onze “eigen” community waar toch nog steeds een stigma heerst. Na een gemiste Pride in 2018 besloot ik contact te zoeken met Poz&Proud, waar zojuist het vorige kerngroep-lid Maurice afscheid had genomen. Een perfecte timing voor mij om het stokje over te nemen en te laten zien dat leven met hiv daadwerkelijk positief kan zijn.

Tot nu toe heb ik ondersteunende dingen gedaan voor Jörgen en Erwin. De komende tijd zal ik meer mijn eigen taken gaan uitvoeren, waaronder de “revamp” van deze website.

Neem contact op met Chiel

Publicaties

Dat we naast het organiseren van activiteiten voor homomannen met hiv, en het opkomen voor hun belangen ook nog tijd vonden om over ons werk te publiceren, en dat te documenteren, mag eigenlijk een wonder heten. We zijn dan ook gepast trots op onze lijst van publicaties tot nu toe:

25+.  Vijfentwintig jaar hiv en aids in de Nederlandse homoscene, Poz&Proud, Amsterdam 2007

Leo Schenk, Ton Stevens. Bringing sexy back into Grassroots Advocacy for HIV-positive Gay Men in the Netherlands. Claiming (sexual) rights, regaining lost territory. Posterpresentatie 18th International Aids Conference. Wenen 2010

Nic Clews, Growing old (un)gracefully. Aging HIV-positive Gay Men and their struggle to retain identity and dignity. Posterpresentatie 18th International Aids Conference. Wenen 2010

Alexander Pastoors, GIPA 2.0, Towards better understanding of the needs and compprehensice involvement of HIV-positive gay men (HPGM) in the 21st century: a Dutch example. Posterpresentatie 18th International Aids Conference. Wenen 2010.

Leo Schenk en Gurmit Singh, Bringing sexy back into gay men’s community empowerment for HIV prevention, care and support: The Poz & Proud approach. Digital Culture and Education, Volume 4, Issue 1. 2012.