Over Poz&Proud

Geschiedenis

Poz&Proud, de sectie voor homomannen van de Hiv Vereniging Nederland (HVN), is in 2006  om een viertal redenen  opgericht. Ten eerste om homomannen met hiv weerbaarder te maken,  zodat ze open over hun hiv status kunnen zijn. Ten tweede om hiv in de scene weer een gezicht te geven, nadat het uit beeld was verdwenen en daardoor geen onderwerp van gesprek meer was. Ten derde om stigma’s rondom hiv te bestrijden.  En tenslotte om van hiv iets normaals te maken waar normaal over gesproken zou moeten (kunnen) worden.

Dat dit toen nog niet vanzelfsprekend  was, bleek in 2007, toen we slachtoffer werden van een nare lastercampagne  die bedoeld was om ons buiten de HVN te plaatsen. De kwestie escaleerde tot een nationale rel toen EO’s Netwerk ons valselijk beschuldigde van het willen organiseren van feestjes waar je onbeschermd seks kon hebben. Een onderzoek door de HVN naar de geuite beschuldigingen pleitte Poz&Proud van alle blaam vrij. Daarna konden we pas echt aan het werk.

Activiteiten

Om hiv te normaliseren organiseert Poz&Proud regelmatig activiteiten die ofwel informatief van karakter zijn, ofwel sociaal. Tot de informatieve activiteiten behoren de informatieavonden, rond thema’s die homomannen met hiv (en vaak ook homomannen zonder hiv) aangaan. In het verleden waren dat o.a. thema-avonden over serosorteren, hepatitis C, over AIN en anale kanker, serodiscordante relaties, en ouder worden met hiv. Ook is er de workshopserie Positive Mind waarin homomannen met hiv kennis kunnen maken met de stressverlagende en daarmee gezondheidsbevorderende beginselen van Mindfulness.

Tot de activiteiten met een meer sociaal karakter behoren onze maandelijkse borrel CD4 (Chat&Drinks@4) in de Amsterdamse homobar De Prik en onze driemaandelijkse brunch in het pand van de HVN. Mankracht, het weekend voor homomannen met hiv dat Poz&Proud jaarlijks begin september in het Drentse Orvelte organiseert, heeft deels een informatieve, deels een sociale functie en trekt al jaren een grote groep deelnemers uit het hele land, die zonder uitzondering het weekend hoog waarderen.

Daarnaast komt Poz&Proud op voor de belangen van homomannen met hiv in de breedste zin van het woord en heeft ze zich in de afgelopen jaren tot een gewaardeerde gesprekspartner gemaakt van alle betrokkenen in het hiv veld. Zo zijn hepatitis C, anale screening en lypodistrofie mede onder druk van Poz&Proud op de agenda van hiv-behandelaren en wetenschappers gezet en zijn er in die dossiers belangrijke stappen voorwaarts gezet.

Organisatie

Poz&Proud wordt gerund door een maandelijks vergaderende kerngroep en heeft meer dan twintig vrijwilligers die ons bij de uitvoering van onze activiteiten ondersteunen. Communiceren met onze achterban doen we via deze website en via onze nieuwsbrief waarvoor ook jij je kunt aanmelden.

We zijn altijd op zoek naar nieuwe kerngroepleden: homomannen met hiv en hart voor de zaak. Met visie en gedrevenheid en die ook nog van aanpakken houden. Interesse? Stuur een mailtje naar info@pozandproud.nl en we nemen contact met je op.

Kerngroepleden

JörgenMijn naam is Jörgen Moorlag, geboren in 1981 in Arnhem en deels opgegroeid in Zeeuws-Vlaanderen. In 1999 verhuisde ik naar Leiden voor mijn studie (Slavische talen) en daar woon ik nog steeds. Mijn hiv-diagnose kreeg ik in de zomer van 2009. Hiv was tot dan toe in zekere zin een ver-van-mijn-bed-show geweest. Ik was me er wel van bewust – ook van de risico’s die ik soms nam – maar mij zou het toch niet overkomen. Mijn eerste reactie was dat niemand het hoefde te weten, behalve natuurlijk mijn vriend Menno, met wie ik in 2012 trouwde. Dat veranderde echter al snel: openheid bleek iets waar ik mij erg prettig bij voel, en iets waar ik ook anderen graag toe wilde bewegen.

Toen ik las over de Test+Tell-actie van Poz&Proud, waarbij we met bezoekers van de Canal Parade het gesprek aangingen over hiv, was ik meteen geprikkeld en meldde ik me aan. Sindsdien ben ik vrijwilliger bij Poz&Proud gebleven. De stap naar het kerngroeplidmaatschap maakte ik pas een paar jaar later, toen ik zeker wist dat ik er vol voor kon en wilde gaan – mijn perfectionisme duldt geen half werk. Het vergroten van de zichtbaarheid van hiv, vooral in de scene, is nog altijd mijn voornaamste drijfveer. Dat mes snijdt aan twee kanten: enerzijds draagt een grotere zichtbaarheid bij aan het bestrijden van op onwetendheid en angst gebaseerd stigma, anderzijds merk ik dat openheid, al is het soms een grote stap, een enorm empowerment kan geven aan poz mannen zélf. Poz&Proud – trotse, open homomannen met hiv – werpt zich dan ook graag op als rolmodel.

Als kerngroeplid ben ik onder meer verantwoordelijk voor de website, social media, de CD4-borrel, onze deelnames aan de Canal Parade en het PrEP-debat. Daarnaast treed ik samen met Maurice op als coördinator van Poz&Proud.

Neem contact op met Jörgen

MauriceIk ben Maurice Timmermans, geboren in 1974 en Limburger van origine. Als tiener was het voor mij al heel snel duidelijk: Limburg, ondanks al zijn pracht, was te beperkend voor mij. Via een ‘kleine’ omweg (2 jaar Amerika) ben ik uiteindelijk in 1997 in Amsterdam terecht gekomen. Hier ben ik gelukkig, samen met mijn man Anton.

Mijn hiv-diagnose heb ik gekregen in 2008. Eentje die niet echt volgens de boekjes is gelopen. Ik weet het nog heel goed: het was 3 maart en ik was op mijn werk toen mijn (toenmalige) huisarts me belde. Ik kreeg telefonisch de uitslag, terwijl ik daar tussen mijn collega’s aan het werk was. Ik had (gelukkig) een aantal hiv+ vrienden om me heen, en daardoor was hiv niet vreemd voor me. Ik heb mijn hiv redelijk snel weten te omarmen en een plekje weten te geven in mijn leven. Ik moet toegeven dat ik, mede door mijn hiv, tegenwoordig beter in het leven sta. Ik geniet veel meer van het moment en ik leef bewuster en gezonder. Kwaliteit in plaats van kwantiteit!

In 2014 ben ik toegetreden tot de kerngroep van Poz&Proud en sinds 1 januari 2017 vervul ik de rol van coördinator, samen met Jörgen. Mijn doel is om meer gezicht te geven aan hiv. Enerzijds hoop ik daarmee de onwetendheid over hiv weg te nemen, anderzijds hoop ik door mijn openheid andere hiv+ mannen te inspireren om hun leven nog krachtiger en positiever in te richten.

Neem contact op met Maurice

 

Publicaties

Dat we naast het organiseren van activiteiten voor homomannen met hiv, en het opkomen voor hun belangen ook nog tijd vonden om over ons werk te publiceren, en dat te documenteren, mag eigenlijk een wonder heten. We zijn dan ook gepast trots op onze lijst van publicaties tot nu toe:

25+.  Vijfentwintig jaar hiv en aids in de Nederlandse homoscene, Poz&Proud, Amsterdam 2007

Leo Schenk, Ton Stevens. Bringing sexy back into Grassroots Advocacy for HIV-positive Gay Men in the Netherlands. Claiming (sexual) rights, regaining lost territory. Posterpresentatie 18th International Aids Conference. Wenen 2010

Nic Clews, Growing old (un)gracefully. Aging HIV-positive Gay Men and their struggle to retain identity and dignity. Posterpresentatie 18th International Aids Conference. Wenen 2010

Alexander Pastoors, GIPA 2.0, Towards better understanding of the needs and compprehensice involvement of HIV-positive gay men (HPGM) in the 21st century: a Dutch example. Posterpresentatie 18th International Aids Conference. Wenen 2010.

Leo Schenk en Gurmit Singh, Bringing sexy back into gay men’s community empowerment for HIV prevention, care and support: The Poz & Proud approach. Digital Culture and Education, Volume 4, Issue 1. 2012.