Dossier PrEP

 PrEP?

Ja, PrEP! PrEP staat voor Pre-Exposure Prophylaxis en is een nog relatief nieuw, veelbelovend middel in de strijd tegen hiv. En dat terwijl het principe van PrEP eigenlijk helemaal niet zo nieuw is. PrEP is namelijk gewoon hiv-medicatie, maar dan gebruikt door hiv-negatieven om infectie te voorkomen. Het middel biedt, wanneer dagelijks ingenomen, een hoge bescherming (prophylaxis) tegen hiv vóór iemand er mogelijk aan blootgesteld wordt (pre-exposure).

Vanzelfsprekend dient PrEP (immers een geneesmiddel) altijd verstrekt te worden door een arts, en moeten gebruikers regelmatig gecontroleerd worden op hiv, soa’s en mogelijke bijwerkingen.

In Nederland is PrEP nog niet regulier beschikbaar, maar de Amsterdamse GGD is in 2015 wel een proefproject met PrEP gestart waarvoor hiv-negatieven in hoogrisicogroepen zich kunnen aanmelden (zie links onderaan). In de Verenigde Staten is het middel Truvada sinds 2012 toegelaten om als PrEP gebruikt te worden, gevolgd door Frankrijk begin 2016. In onder meer het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië wordt PrEP verstrekt in het kader van trials.

PrEP maakt de gemoederen in de homogemeenschap flink los. En het debat heeft soms behoorlijk scherpe randjes, die parallellen oproepen met de discussie rond het beschikbaar komen van de anticonceptiepil in de jaren 1960. Waar de een Truvada bejubelt als een revolutionaire magic pill roept de ander dat de kosten veel te hoog zijn of dat het niet ethisch is preventief geneesmiddelen te geven. Terwijl gebruikers van PrEP de wereld laten weten zich bevrijd te voelen eindelijk weer seks zonder angst te kunnen hebben, waarschuwen boze tongen ervoor dat PrEP leidt tot seksueel losbandig gedrag en minder condoomgebruik. Uit het slut shaming van de laatste groep ontstond het scheldwoord Truvada whore, dat door PrEP-enthousiastelingen echter al snel als geuzennaam werd opgepikt.

Poz&Proud blijft uiteraard niet stil in het PrEP-debat, dat in Nederland nog maar net begonnen is. Wij zijn hartstochtelijk voorstander van het middel, dat voor veel homomannen uitkomst kan bieden en hopelijk ook nog wat uit angst en stigma opgetrokken muren tussen positieve en negatieve mannen kan slechten. Dat betekent niet dat wij denken dat alle homo’s “aan de pil” moeten, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie in 2014 volgens sommige media verklaarde. Maar voor mannen die veel risico lopen kan PrEP dé oplossing zijn. Bovendien vinden wij dat ieder wapen in de strijd tegen hiv omarmd moet worden, en PrEP heeft zich bewezen als een bijzonder krachtig wapen!

Waarom wij vóór PrEP zijntheNewCondom

  • Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat PrEP wérkt. In diverse onderzoeken is aangetoond dat PrEP zeker 90% effectief is in het voorkomen van hiv-infecties (ter vergelijking: condooms behalen een score van 70%).
  • Seks zonder angst! Een veelgehoord argument van mannen die PrEP gebruiken. Voor veel homomannen is angst voor hiv heel reëel. De zekerheid van de bescherming die PrEP biedt kan deze angst wegnemen en daarmee het seksuele en algemene welzijn van homomannen vergroten.
  • Zelf de volledige controle: een man die PrEP gebruikt kan het zich beschermen tegen hiv in eigen regie nemen, en is nooit (zoals mogelijk bij condoomgebruik) afhankelijk van keuzes van een ander.
  • Jarenlange volledig op het condoom gerichte preventie heeft niet geleid tot een vermindering van het aantal hiv-infecties in Nederland. De condoomboodschap slaat bij een deel van de mannen gewoon niet aan, en daar zal harder om condooms roepen niets aan veranderen. Voor mannen die moeite hebben met condoomgebruik is PrEP dé oplossing.
  • Wij zijn ervan overtuigd dat hiv alleen succcesvol bestreden kan worden met een gedifferentieerde aanpak, ofwel het op maat inzetten van meer dan één methode. Condooms, vroeg behandelen van hiv-positieven (treatment as prevention), PEP én PrEP vullen elkaar aan.
  • Wij hopen vurig dat het beschikbaar komen van PrEP als nieuwe preventiemethode en het verminderen van angst waarvoor dit middel kan zorgen ook bijdraagt aan het verminderen van het stigma dat door veel hiv-positieve homomannen wordt ervaren.PrEPworks2

Meer lezen