Hiv-en-kanker

Over hiv en kanker

Hiv-en-kanker

Hiv-positieve mensen lopen verhoogd risico op diverse soorten kanker. Effectieve behandeling van hiv, een gezonde leefstijl én regelmatige screening kunnen de kans op kanker aanzienlijk verlagen.

Het wordt steeds duidelijker dat mensen met hiv een verhoogd risico lopen op sommige vormen van kanker. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om kankers die veroorzaakt worden door co-infecties als HPV en Hepatitis-B en C. En uiteraard om kankers die het gevolg zijn van een onbehandelde hiv-infectie.

Maar ook mensen met hiv die succesvol worden behandeld, blijken gevoeliger voor sommige vormen van kanker zoals longkanker. Dit kan wellicht voor een groot deel worden teruggevoerd op leefstijl – zo roken hiv-positieve mannen vaker dan anderen. Maar naast leefstijl speelt waarschijnlijk ook het hebben van hiv een rol, aldus onder meer dit artikel over hiv en kanker op Poz.com.

Effectieve behandeling van hiv essentieel

Gezien de relatie tussen hiv en kanker, is het van belang om zo snel mogelijk na je hiv-diagnose te starten met hiv-remmers. Dit is – naast een gezonde leefstijl – één van de belangrijkste manieren om de kans op kanker te verlagen.

Zo bleek uit de grote START trial dat bij mensen die vroegtijdig starten met hiv-medicijnen, de kans op een aantal soorten kanker met maar liefst 64% afneemt.

Dit komt doordat effectieve behandeling van hiv de schade beperkt aan de cellen die het tegen kanker op moeten nemen. Daarnaast vermindert succesvolle hiv-behandeling de chronische ontstekingsreactie die mogelijk bijdraagt aan het ontstaan van sommige kankersoorten.

Kanker-preventie tips

De volgende suggesties kunnen helpen kanker te voorkomen:

 • Start zo snel mogelijk met een effectieve hiv-behandeling en wees therapietrouw;
 • Stop met roken;
 • Beperk je alcoholgebruik;
 • Eet weinig vet en veel vezels;
 • Bereik en/of houd een gezond gewicht;
 • Beweeg regelmatig;
 • Bescherm jezelf tegen de zon;
 • Zorg dat je gevaccineerd bent tegen virussen als hepatitis B;
 • Laat je hepatitis B or C behandelen;
 • Zorg dat je meedoet aan aanbevolen screenings op kanker (zie hieronder).

Doe mee aan screening

Kanker is tegenwoordig vaak goed behandelbaar – zeker als je er op tijd bij bent. Zorg er daarom voor dat je meedoet aan screenings op kanker zoals de AIN-screening (voor hiv-positieve mannen) en het Bevolkingsonderzoek Darmkanker (voor alle mensen tussen de 55 en 75 jaar oud).

Wil je meedoen aan de screening op AIN? Bespreek dit dan met je hiv-behandelaar. En laat je eventueel verwijzen naar een hiv-behandelcentrum waar wordt gescreend op AIN (zoals één van de Amsterdamse hiv-behandelcentra. Meer informatie over AIN vind je onder andere bij Man tot Man.

Voor de screening op darmkanker word je, als je tussen de 55 en 75 jaar bent, als het goed is elke twee jaar vanzelf uitgenodigd. Meer informatie over dit bevolkingsonderzoek vind je op de website van het RIVM.

Screening op longkanker zou eveneens een hoop ellende kunnen voorkomen. Helaas is het nog niet zo ver dat deze in Nederland standaard wordt aangeboden. Ook niet aan rokers en mensen die langdurig hebben gerookt. Dat dit een gemiste kans is, kun je onder andere hier lezen.

Als je toch kanker krijgt

Mocht je kanker krijgen, weet dan dat je recht hebt op even goede zorg als mensen zonder hiv. De behandeling van kanker bij mensen met hiv verschilt in het algemeen niet van de behandeling van mensen zonder hiv. En mensen met hiv profiteren doorgaans net zoveel van oncologische behandelingen als hiv-negatieven. Ook deelname aan trials (onderzoeken waarin nieuwe medicijnen worden getest) zou in principe geen probleem moeten zijn voor mensen met hiv.

1 Comment

 1. Joost Brantas

  Wisselwerking tussen chemo en hiv belangrijk.
  Odefsey hiv medicatie die gelijk Hep.B onderdrukt emtricktabine tenofovir alafennamide
  Epivir werkt ook tegen HepB de viralload is ook meetbaar., anders vaccinatie werkt niet levenslang ong. 15jr of langer

Geef een reactie