Twee mannen mogelijk genezen van hiv na stamceltransplantatie

In navolging van Timothy Brown, de eerste persoon die genas van hiv door een stamceltransplantatie, zijn er nu mogelijk twee nieuwe gevallen bekend. Blijkbaar is de nieuwswaardigheid ervan zo groot dat een gerenommeerde krant als de New York Times het embargo doorbrak, want het nieuws zou bekend worden gemaakt op de conferentie CROI 2019 en in het blad Nature.

Ook de Nederlandse media besteden er veel aandacht aan, waaronder het NOS journaal en Nieuwsuur (uitzending 5 maart). Dat komt mogelijk ook omdat de Nederlandse viroloog Anne Wensing van het UMC Utrecht heeft meegewerkt aan het onderzoek.

Het langst onderzocht is een man uit Groot-Brittannië die vanwege de ziekte van Hodgkin een stamceltransplantatie moest ondergaan. De stamcellen waren afkomstig van een donor met de zogenoemde CCR5delta32-mutatie. Mensen met deze mutatie zijn meestal resistent tegen hiv. Zestien maanden na de transplantatie is hij in overleg gestopt met de hiv-medicatie. Achttien maanden na het stoppen is hiv bij hem niet aantoonbaar.

Eenzelfde soort behandeling onderging een man uit Duitsland, maar dan voor een vorm van leukemie. Ook hij kreeg stamcellen van een donor met de CCR5delta32-mutatie. Deze persoon bleef nog 66 maanden hiv-remmers gebruiken. In overleg is hij er daarna mee gestopt, en drie maanden na het stoppen is hij nog vrij van hiv – een redelijk korte termijn.

Het verschil tussen Timothy Brown (the Berlin patient) en deze twee patiënten (nu genoemd the London patient en the Dusseldorf patient) is dat de behandeling minder agressief was. De overeenkomst is dat zo’n transplantatie met stamcellen van een donor met een CCR5delta32-mutatie kan werken.

Echter, nog steeds zijn deze procedures niet geschikt voor het genezen van hiv. Ze zijn bedoeld om mensen te genezen van kanker, en kennen ook een hoog sterftecijfer. Het genezen van hiv is in deze gevallen een opzettelijke ‘bijwerking’, een bonus, door het selecteren van een heel specifieke donor.

Maar. mogelijk bieden deze vondsten wel weer aanknopingspunten voor minder ingrijpende behandelingen met stamcellen of met in het laboratorium bewerkte afweercellen.

Overige bronnen: i-BaseBBC, Aidsfonds en Hiv Vereniging

Geef een reactie