Romeo oh Romeo

Uitzicht vanuit het kantoor van PlanetRomeo achter Amsterdam Centraal

Jarenlang betekende safer sex eigenlijk maar één ding: condooms gebruiken. In de tijd van PrEP en n=n is het echter een veel breder begrip geworden. Mensen kunnen de strategie kiezen die het beste bij hén past. Fantastisch natuurlijk, maar dating platforms lopen soms nog wat achter de feiten aan. PlanetRomeo zag onlangs het licht en besloot de safer sex-opties een update te geven.

PlanetRomeo is al jaren een van de populairste datingplatforms voor homomannen in Nederland. Dit najaar kondigde Romeo aan de safer sex-opties die gebruikers in hun profiel kunnen aangeven om te gooien. Waar je eerst kort gezegd alleen kon kiezen uit wel of niet safe – wat dat dan ook betekent – kwam er de mogelijkheid te kiezen wélke strategie je gebruikt. De wijzigingen zijn inmiddels ook geïmplementeerd.

Nieuw zijn de opties PrEP, PrEP & condooms en TasP, ofwel treatment as prevention. Het laatste wordt in Nederland door de Hiv Vereniging inmiddels gepromoot onder de noemer n=n. Een verandering die we van harte toejuichen! Onze verbazing was echter groot toen we zagen dat er ook nog altijd een optie safe was. Want wat betekent dat dan, als we verschillende mogelijkheden hebben? En begrijpen gebruikers het zo nog? Samen met PrEPnu trokken we daarom aan de bel bij PlanetRomeo. Gelukkig bleken zij open te staan voor onze feedback, en ze nodigden ons meteen uit voor een gesprek in hun kantoor hoog boven Amsterdam.

Het liefst zouden wij zien dat de optie safe verdwijnt, én dat gebruikers meerdere opties kunnen kiezen, bijvoorbeeld ook TasP plus condooms. Over TasP overigens, die term is ook niet al te gelukkig, omdat bijna niemand weet wat het betekent, ook als mensen wél weten wat undetectable inhoudt. In deze overgangsfase zijn nieuwe aanpassingen aan de indeling helaas niet direct mogelijk, maar onze punten werden goed ontvangen. En voor een betere term voor TasP stond men sowieso open.

Wij vinden hier iets van, maar minstens zo belangrijk is wat jullie vinden. Deel je onze bezwaren, of ben je juist blij met de nieuwe opzet? Heb je misschien nog andere ideeën om dit te verbeteren? Laat het ons weten – hier in de comments, op facebook of per mail via info@pozandproud.nl.

5 Reacties
Reacties
 1. N=N is een betere term dan TasP. Treatment as prevention impliceert dat ik mijn medicatie slik als voorbehoedmiddel. Dat klinkt leuk maar is niet juist. In de eerste plaats slik ik medicijnen om mijn HIV virus onder controle te houden. Dat ik daarom undetectable ben en het virus niet kan overdragen is fijn maar niet de reden dat ik medicatie slik. Geef zelf de voorkeur aan N=N of U=U. Denk dat de term undetectable ook al beter ingeburgerd is in de gemeenschap. Wat betreft de term Safe: van mij mag die blijven staan. Het is een optie tussen velen op gayromeo maar de keuzeopties dekken niet al de verschillende manieren van het hebben van safer sex. je kan die term ook gebruiken als je aan de Prep zit of zoals ik aan de medicatie en niet meer uitsluitend condoomgebruik beteken. Zelf vind ik het wel een goede term omdat hij niet specifiek het middel weergeeft maar wel uitstraalt hoe en dat je bewust bezig bent met veilige sex.

  Paul Wullems on 19 december 2018 Reageer op deze reactie
 2. De optie ‘safe’ vervangen door ‘altijd met condoom’ (dat bedoelen ze waarschijnlijk) maakt een einde aan de onduidelijkheid.

  Antony on 19 december 2018 Reageer op deze reactie
 3. Goed gedaan en helemaal eens. Nu Grindr nog, al zal dat wel lastiger worden. Hun directeur is hetero. Daar stoort me vooral de keuze ‘last tested’ en ‘HIV status.

  Ron on 19 december 2018 Reageer op deze reactie
 4. Safe optie bestaat eigenlijk niet, ja geen sex.
  Zelfs bij condoom gebruik heb je sleepcontact van soa’s.
  In bijna 3 jaar dat ik prep intermittend gebruik heb ik 1 soa in mijn keel gekregen.
  In mijn altijd condoom gebruik tot begin 2016 (behalve bij pijpen) was de frequentie van soa’s veel hoger.
  Bij Planetromeo zou het Safe eigenlijk moeten vervangen door ‘Sex practices’ en dan de opties; no entry, geen anaal, let’s talk, condoom, prep, u=u, nooit en combinaties van deze opties.

  Hans on 19 december 2018 Reageer op deze reactie
 5. Ik gebruik al jaren (sinds ~2000, en ik weer ging neuken, na het 2 decennia niet meer gedaan te hebben omdat ik condooms horror vond) de term saNe in plaats van safe. Wat volgens mij min of meer staat voor met je koppie erbij en in overleg.

Laat een reactie achter