Oppassen met hiv-remmers en ontstekingsremmers

Bij blogredacteur Joep Heldoorn werd de afgelopen week het syndroom van Cushing vastgesteld. Een vervelende aandoening die kan worden veroorzaakt door de combinatie van sommige hiv-remmers en zogenaamde ‘corticosteroïden’. Zijn advies: wees alert met dit soort ontstekingsremmers als je hiv-remmers slikt die ritonavir of cobicistat bevatten.

Het syndroom van Cushing is een verzameling van klachten en verschijnselen die veroorzaakt wordt door een veel te hoge hoeveelheid cortisol in je lichaam. Cortisol is een lichaamseigen hormoon.

Cushing kán het gevolg zijn van het gebruik van medicijnen die corticosteroïden bevatten. Denk bijvoorbeeld aan sommige huidzalven, inhalatiemedicijnen of injecties met corticosteroïden. Corticosteroïden zijn ontstekingsremmers. De meeste mensen  hebben geen last van ontstekingsremmers. Maar met hiv-remmers met een booster erbij, kan het plaatje veranderen en tot Cushing leiden.

De verschijnselen van Cushing

De klachten en verschijnselen verschillen van persoon tot persoon, maar de meeste mensen hebben een toegenomen vetafzetting aan de romp, een bolrond, vaak rood gelaat, vetophoping in de nek, en dunne armen en benen.

Andere verschijnselen zijn die van de huid, die dun wordt, en waarbij snel bloeduitstortingen optreden. Paarse huidstrepen (striae) aan de buik en billen zijn typisch. De meeste mensen klagen over vermoeidheid en slappe spieren, bij vrouwen ontstaat vaak een toegenomen haargroei op het gelaat, de borsten, de buik en de armen en benen. De menstruatie kan onregelmatig worden of soms zelfs helemaal wegblijven. Mannen zijn vaak verminderd vruchtbaar of hebben minder zin in seks. (Bron: UMCG). Ook stemmingswisselingen en psychoses kunnen door Cushing worden veroorzaakt.

Oorzaak

Mensen die hiv-remmers slikken met een zogenaamde ‘booster’ erin, lopen verhoogd risico op het ontwikkelen van Cushing. Zo’n booster is een soort oppepper waardoor je hiv-remmers goed werken. Helaas kan zo’n booster, gecombineerd met middelen die cortisol/corticosteroïden bevatten, ervoor zorgen dat zich te veel cortisol in je lichaam ophoopt. Op die manier kan Cushing ontstaan.

Let wel: ik heb het hier over de combinatie van bepaalde boosters en eerder genoemde ontstekingsremmers. Boosters waar het om gaat zijn ritonavir en cobicistat. Cobicistat zit onder andere in Stribild en Genvoya. Kaletra en Norvir zijn medicijnen die ritonavir bevatten.

Vermoeden van Cushing?

Het is belangrijk om niet met Cushing rond te blijven lopen. Los van alle nare klachten, geeft het namelijk ook een verhoogd risico op infarcten. Trek dus aan de bel bij je hiv-behandelaar als je voornoemde klachten hebt en/of ontstekingsremmende middelen gebruikt.

Cushing kan ontstaan nadat je al lange tijd een ontstekingsremmer gebruikt in combinatie met voornoemde hiv-remmers. Dus ook al heb je geen klachten, maar gebruik je een combi van de hierboven genoemde middelen? Bespreek het risico op Cushing dan met je arts.

Bij mij was de combi van Genvoya met een ‘simpel’ puffertje tegen astma de boosdoener. Inmiddels ben ik overgestapt op andere hiv-remmers. Verder slik ik medicijnen om mijn lijf weer langzaam te laten wennen aan een normale hoeveelheid cortisol. En dan maar hopen dat daardoor alle symptomen verdwijnen.

Meer informatie over Cushing vind je op de website van de Bijniervereniging NVACP.

Geef een reactie