Chemsex: Tina is een bitch

Veel mannen met hiv houden van seks onder invloed van drugs, ook wel bekend als chemsex. Geen enkel probleem, totdat je de controle over je gebruik verliest. Blogredacteur Joep Heldoorn – zelf liefhebber van diverse middelen – woonde een door Pink Terrorists georganiseerde debatavond bij.

Pink Terrorists is een vrijwilligersorganisatie met als doel ‘positieve initiatieven uit de LHBT gemeenschap een platform te bieden’. En daar zijn ze goed in, gezien de prima organisatie van de avond over chemseks. In het eerste deel gingen vier ervaringsdeskundigen in op seks onder invloed van drugs. In het tweede deel was ruimte voor discussie en vragen.

Wat is chemseks?

Chemseks is seks die je hebt onder invloed van harddrugs.

Niet alle drugs worden gelabeld als chems. Alcohol, cannabis en poppers vallen er bijvoorbeeld niet onder. Specifiek gaat het om drugs als GHB/GBL, XTC, cocaïne en nieuwe psychoactieve stoffen als 4-MEC; 3-MMC, 4-FA en MXE. Daarnaast zijn ketamine, speed en crystal meth populair onder homo- en biseksuele mannen – vrouwen houden het meestal bij alcohol, XTC en cocaïne.

Omdat drugs het dikwijls moeilijk maken om een erectie te houden (de welbekende ‘drugslul’), wordt vaak Viagra of Kamagra bijgeslikt.

LSD en designerdrugs als mephedrone (miauw miauw) worden in ons land relatief minder gebruikt, hoewel LSD langzaam maar zeker weer aan een opmars bezig is.

Chrystal Meth

Leon Knoops (veldwerker en trainer bij Mainline) trapte de avond af met een interessant verhaal over chems (drugs) en seks in Nederland. Hij sprak met name zijn zorg uit over de toenemende populariteit van het snuiven, roken en spuiten (slammen) van crystal meth (‘Tina’). Het spul maakt zoveel geluksgevoel vrij in het brein dat het veel mannen enorme moeite kost om, eenmaal eraan begonnen, hun gebruik in de hand te houden. Dit werd even later bevestigd door Sjef Pelsser (ex-gebruiker) die zelfs na 2,5 jaar clean te zijn, nog steeds zou willen dat hij nog één keer zou kunnen gebruiken – in een vertrouwde setting met de juiste persoon. Helaas blijkt dit hem, zoals velen, niet gegeven. “Ik ben niet sterker dan Tina”, aldus Pelsser.

Knoops stelde nadrukkelijk dat ook andere drugs tot problemen kunnen leiden. Hoewel niets zo verslavend als Tina, kan GHB bijvoorbeeld tot geestelijke én lichamelijke afhankelijkheid leiden. En het gebruik van XTC en speed leidt bij een aantal mannen op een gegeven moment net zo goed tot gebruik van grote hoeveelheden, waardoor de positieve effecten op de achtergrond raken. Ook Pelsser gebruikte meer middelen, al stond Tina verreweg het meest centraal in zijn leven.

Chemseks zorgt voor verbondenheid

Socioloog Tomas Geling legde uit dat zelf(stigma) en een negatief zelfbeeld kunnen bijdragen aan overmatig gebruik van drugs. Zeker bij homomannen (met hiv) speelt dit niet zelden een rol. Zo hoeven zij op chemsex-feestjes bijvoorbeeld nooit uit te leggen dat ze hiv hebben, domweg omdat niemand ernaar vraagt. Dit maakt chemsex voor deze groep extra aantrekkelijk. Bovendien zorgt het gezamenlijk gebruiken van drugs tijdens de seks, voor een sterk gevoel van verbondenheid. Dik, dun, jong en oud; op chemsex-feesten zie je ze allemaal voorbij komen. Zeker voor oudere homomannen kan dit een reden zijn om door te gaan met het gebruik.

Dat chemsex lang niet altijd tot verbondenheid leidt, maakte Richard Keldoulis van de Amsterdamse Club Church en Sauna NZ duidelijk. Als eigenaar van twee horecazaken waarin seks dikwijls centraal staat, ziet hij de keerzijde van het gebruik. “Je kunt je misschien wel voorstellen hoe traumatiserend het is als je een klant hebt die zichzelf onder poept en kotst. En je raadt het al: zijn vrienden zijn dan plotseling nergens meer te vinden en het personeel mag het opknappen. Ook hebben we meegemaakt dat iemand onder invloed de zaak kort en klein sloeg. Het gaat zelfs zover dat we af en toe een ambulance moeten bellen omdat er weer eens iemand buiten bewustzijn is aangetroffen.”

Je bent niet alleen

Hoewel het gebruik van chems geaccepteerd lijkt, is het taboe in en buiten de gayscene op verslaving of problematisch gebruik levensgroot. Gecontroleerd gebruik wordt getolereerd (en wellicht door sommigen ook: gewaardeerd). Maar verliezen mannen de controle, dan lijken ze er plots alleen voor te staan. Toch is dit niet het geval.

Mainline organiseert namelijk inloopavonden speciaal voor mannen die seks hebben met mannen en die (nog) niet willen stoppen met gebruiken, maar wel meer grip willen krijgen op hun gezondheid of de wijze waarop ze met drugs omgaan.

Stoppen met gebruik

Wil je helemaal stoppen met het gebruik van drugs? Ook dan kun je terecht bij Mainline. En voor mensen die liever één op één willen praten over het stoppen met drugs: bij De Regenboog kun je individuele gesprekken voeren met ervaringsdeskundigen.

Knoops legt uit dat bij de inloopavonden niet alleen het stoppen met drugs aan bod komt. Thema’s als intimiteit en seksualiteit spelen eveneens een rol. Stoppen met drugs betekent immers niet zelden: afscheid nemen van het seksnetwerk waarin je je lange of korte tijd als een vis in het water hebt gevoeld. In het bijzonder bij crystal meth speelt dit netwerk een belangrijke rol.

Hoe dan ook geldt: als je wilt gebruiken, gebruik dan zo veilig mogelijk. Laat je drugs, als dat mogelijk is, indien mogelijk bijvoorbeeld testen. Zeker voor XTC geldt dat er tegenwoordig vaak hoge hoeveelheden van de werkzame stof MDMA in zitten. Door je pillen te laten testen, weet je wat je slikt en kun je een overdosis voorkomen. En met Tina blijft het uitkijken, want om met Knoops te spreken: Het gebruik van crystal én zelfcontrole behouden, vraagt om de nodige discipline. Tina is een bitch.

Mainline: https://mainline.nl/
Regenboog: https://www.deregenboog.org/
Pink terrorists: http://pinkterrorists.nl/

2 Comments

  1. Marnix

    Goeie samenvatting van een goeie avond, dank!
    Leon noemde al de inloopavonden bij Mainline (2x/maand in Amsterdam) maar er zijn tegenwoordig ook gespreks/inloopavonden voor mannen die aan chemsex doen in Rotterdam en Den Haag. De flyer voor DenHaag staat op de mainline site. Voor Rotterdam : check hivport.nl/chemsex .

Geef een reactie