Toralt neemt afscheid van Poz&Proud

De afgelopen jaren was hij met recht ‘Mister Poz&Proud’: Toralt Deinum. Drijvende kracht achter veel van onze activiteiten, en als langstzittend kergnroeplid bovendien onze Nestor. Dit voorjaar besloot Toralt echter na acht jaar te stoppen als vrijwilliger, om zijn energie beter over zijn werk en privéleven te kunnen verdelen.

Toralt is niet iemand die vooraan staat te dringen in de spotlights. Hij gedijt veel beter als echte regelaar, of in klein gezelschap in direct contact met onze achterban. Hoe dan ook stelde Toralt in zijn werk voor Poz&Proud altijd de mens centraal, en wat wij voor hem kunnen betekenen.

In 2010 meldde hij zich bij Poz&Proud. Dit was het moment dat hij zelf met zijn hiv-medicatie startte, en zoals hij zelf zegt de aanleiding om zijn mouwen op te stropen voor andere homomannen met hiv. Al snel drukte hij zijn eigen stempel op Poz&Proud. Zo initieerde hij de nog altijd lopende Angels-brunch en stond hij ook aan de wieg het meer lichamelijke Positive Touch. Vanuit een combinatie van zijn eigen belevingswereld als homoman met hiv en zijn voelsprieten in onze community zocht hij altijd actief naar nieuwe manieren om toegevoegde waarde te bieden voor onze achterban.

Ook de continuïteit van Poz&Proud ging hem steeds na aan het hart. Rond 2013-2014 vormde hij samen met Leo het onverwoestbare fundament van Poz&Proud, nadat een aantal kerngroepleden was weggevallen. Toralt zorgde voor nieuwe aanwas door ondere mij (Jörgen) voor de kerngroep te strikken. Vanaf 2015 deelde ik twee jaar het coördinatorschap met Toralt. Een periode waar ik met veel plezier op terugkijk. Ondanks onze verschillende karakters en soms ook heel verschillende focus binnen onze eigen activisme konden we heel prettig samenwerken en in goed overleg mooie dingen neerzetten.

Als een van Toralts belangrijkste wapenfeiten kan uiteraard de lustrumviering van 2016 niet onvermeld blijven. Zonder zijn tomeloze inzet voor de organisatie zouden we er niet zo’n mooi feestje van gemaakt kunnen hebben. En ook hier stelde Toralt weer de mens voorop. Voor hem kon het wekend alleen succesvol zijn als we onze achterban er maximaal bij konden betrekken, dus werden er ook slaapplaatsen geregeld voor mannen die van verder moesten komen.

Na het hectische lustrumjaar merkten we wel dat Toralts energie niet onuitputtelijk meer was. We vonden het jammer, maar ook heel begrijpelijk dat hij zich heel langzaam een beetje begon terug te trekken. Zijn besluit te stoppen kwam dan ook niet als donderslag bij heldere hemel. Het is je van harte gegund je eigen welzijn nu wat meer op de eerste plaats te zetten. Maar ik ga je wel ontzettend missen als weliswaar soms brommerig, maar altijd oprecht geweten van Poz&Proud. En natuurlijk hopen we je nog vaak in de Prik of elders te zien, ‘gewoon’ als bezoeker. :-)

1 Reactie
Reacties
  1. Lieve Toralt,

    Heb je al persoonlijk bericht, maar wens je het allerbeste met hopelijk de goede energie!
    CD4 borrels en onze gespreksgroep was erg leuk om samen te doen, veel gebabbelt en gelachen, dat niet verliezen, je bent een toffe vent! Kus xx

    John van Mullem on 21 april 2018 Reageer op deze reactie

Laat een reactie achter