Nieuwe Europese richtlijnen: Vaccineer homo- en bimannen met hiv tegen HPV

Europese deskundigen adviseren om homo- en bimannen met hiv eindelijk eens te gaan vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Althans tot hun veertigste jaar. Deze aanbeveling is opgenomen in de nieuwste richtlijnen van de European AIDS Clinical Society (EACS). Waarom hivplussers ouder dan veertig jaar daar niet voor in aanmerking komen, is niet duidelijk.

Zoals bekend komt anuskanker bij hivplussers veel vaker voor dan onder hiv-negatieve mensen. Zo blijkt uit een recente Australische studie dat homomannen met hiv boven de vijftig een kans van 2,8 procent hebben om anuskanker op te lopen. Bij vrouwen onder de vijftig is dat “slechts” 0,2 procent. Deze kanker wordt veroorzaakt door HPV. Vaccinatieprogramma’s tegen HPV richten zich tot nu toe echter alleen op vrouwen en meisjes.

Voor het eerst is nu ook HPV-vaccinatie opgenomen in de nieuwste richtlijnen. “Wij wilden echt benadrukken dat patiënten met hiv, en homomannen in het bijzonder, voortaan gevaccineerd dienen te worden”, liet dr. Georg Behrens, voorzitter van de richtlijnencommissie, weten. “We moeten daar nu echt iets aan gaan doen.” Het risico dat homomannen met hiv lopen op anuskanker is immers “alarmerend hoog”.

Het addertje onder het gras is dat veel volwassenen al HPV onder de leden hebben. “Ook al weten we niet of vaccinatie dan nog enig effect heeft, toch loont het de moeite, gezien de agressiviteit van anuskanker, om het te proberen”, aldus de commissie.

2 Reacties
Reacties
  1. Heb vanuit de AIN-trial in het AMC info gehad maar kwam niet in aanmerking. Mijn HPV-type zit niet in het vaccin en daarnaast reageer ik niet goed genoeg op andere behandelmethoden. Is in ieder geval wat bij mij is blijven hangen. Het HPV vraagstuk is dus geen appeltje eitje.

    Alex Slooten on 17 november 2017 Reageer op deze reactie
  2. Hartelijk voor deze info. Ik ( Founder UTOPIA_BXL) wil een elearning module starten “HPV” in HIV populatie ( myths & facts) . Indien interesse gelieve me te contacteren : axel.vanderperre@gmail.com
    Met vriendelijke groet, Axel

Laat een reactie achter