Medicinale cannabis onbetaalbaar

Hiv perifere neuropathie medicinale cannabisMedicinale cannabis wordt sinds dit jaar niet meer vergoed. Een groep mensen met hiv is hiervan de dupe. Blogredacteur Joep Heldoorn schreef er een artikel over voor de Patiëntengroep Medicinale Cannabisgebruikers (PMCG).

Dankzij onze uiterst effectieve hiv-remmers, leiden veel mensen met hiv een prettig en pijnloos bestaan. Toch heeft een aanzienlijke groep mensen wel degelijk last van hiv-gerelateerde gezondheidsproblemen.

Onder meer perifere neuropathie (zenuwschade in met name de voeten en benen) komt geregeld voor bij mensen met hiv. Sommige mensen ondervinden daarvan nauwelijks last, maar bij anderen leidt deze aandoening tot ernstige zenuwpijn. Zie verder mijn columns daarover elders op deze website.

Medicinale cannabis: Alle kleine beetjes helpen

Pijnmedicatie helpt vaak onvoldoende tegen zenuwpijn door hiv-gerelateerde neuropathie. Medicinale cannabis is hierop een uitzondering. Het medicijn is effectief en geeft weinig bijwerkingen.

Dat een medicijn bewezen effectief is, wil nog niet zeggen dat het voor iedereen (even goed) werkt. Voor mij persoonlijk is cannabis geen wondermiddel – ook daarin verschilt het in niets van andere medicijnen.

Wat het medicijn wel voor me doet? Ruim een gram per dag haalt de scherpste kantjes van mijn pijn af. Medicinale cannabis is voor mij dan ook een doodnormaal en wezenlijk onderdeel van mijn pijnmedicatie.

Voorbarig advies van de minister

Medicinale cannabis is nog steeds op recept verkrijgbaar bij de apotheek, maar wordt op aangeven van minister Schippers niet langer vergoed. De minister lijkt zelf te twijfelen aan haar advies, want ze heeft inmiddels om aanvullend onderzoek gevraagd.

Vooralsnog schieten we daar niets meer op. Weinig mensen zijn per slot van rekening in staat de hoge kosten van het middel (€ 9.50 per gram) zelf te dragen. Commerciële wiet is geen alternatief, want vaak vervuild en bovendien is het aanbod zeer beperkt. En thuis kweken is vooralsnog verboden.

Vergoeden en legaliseren

Als gevolg van de gestaakte vergoeding van medicinale cannabis, is dit medicijn in de praktijk niet meer beschikbaar. Dit betekent voor een groep mensen met hiv méér pijn en minder kwaliteit van leven. Deze situatie vraagt dringend om verandering.

Allereerst moet medicinale cannabis zo snel mogelijk weer vergoed worden door verzekeraars. En ten tweede moet het thuis telen van medicinale cannabis voor eigen gebruik worden gelegaliseerd. De voordelen daarvan zijn evident:

    1. Zelf kweken voorkomt dat patiënten nog langer afhankelijk zijn van het beperkte en kwalitatief matige aanbod van Bedrocan – de firma die in Nederland het alleenrecht heeft op het kweken en leveren van medicinale cannabis;
    2. Thuis kweken levert een medicijn op dat niet alleen beter, maar ook nog eens stukken goedkoper is dan de medicinale cannabis van Bedrocan die om en nabij de €10,- per gram kost.

Nu het beleid nog

Om medicinale cannabis te mogen kweken, is een vergunning nodig van het ministerie van VWS. Deze wordt nu uitsluitend verstrekt aan de firma Bedrocan. Niets zou logischer om een zelfde vergunning te verstrekken aan patiënten die hun eigen medicinale cannabis willen telen.

Een vergunning zou kunnen worden verstrekt onder dezelfde voorwaarden die ziektekostenverzekeraars stelden voor vergoeding, te weten: een recept én een schriftelijke motivatie van een oncoloog/neuroloog (en wat mij betreft tevens: internist).

De mogelijkheden zijn er wel degelijk; het wachten is nu op adequaat beleid. Amsterdamse chronisch zieken kunnen daarbij rekenen op steun van burgemeester Van der Laan. Andere burgemeesters gingen hem reeds voor en hopelijk zullen velen dit voorbeeld volgen.

Voor de ‘long read lovers’: op de website van PMCG vind je mijn gehele artikel over cannabis en hiv-gerelateerde neuropathie.

Geen reacties

Laat een reactie achter