In memoriam Steven Woodruff

4 mei was dit jaar niet ‘zo maar’ Dodenherdenking. Afgelopen donderdag vernamen we na de plechtigheid dat Steven Woodruff was overleden. Hij wilde niet verder leven. Op 27 april jl. is hij door de politie in zijn woning dood gevonden na een melding van verontruste buren.

Steven is een periode vrijwilliger geweest voor Poz&Proud en heeft ook een tijdje meegedraaid in de kerngroep. De meest memorabele activiteit waarvoor hij zijn mouwen opstroopte, was Positive Yoga: een yoga workshop primair voor homomannen met hiv. Yoga was zijn lust en zijn leven. Niet alleen om te doen, maar zeker ook om anderen les in te geven.

Steven werd op een gegeven moment gedwongen te stoppen met yoga vanwege problemen met zijn gewrichten. Daardoor kon hij ook niet meer paardrijden, een andere grote hobby van hem. Steven, door vrienden ook wel ‘Yogi Bear’ genoemd, had moeite met het slikken van zijn hiv-medicatie en op een gegeven moment ook met het gedachtegoed van Poz&Proud.

In de kerngroep herinneren wij Steven als een warmbloedige, liefdevolle man. Maar door zijn gevoeligheid was hij soms ook wat lastig in de omgang. Dat is prima: wij zijn zelf, als activistische club, ook niet moeders makkelijkste. Wij zijn Steven dankbaar dat hij voor Poz&Proud de mooie activiteit Positive Yoga op poten heeft gezet. Daar geven wij, op een andere manier, nog steeds invulling aan.

Ik, Toralt, ben gevraagd dit ‘in memoriam’ artikel te schrijven omdat ik indertijd als coördinator veel met hem optrok. Wij zijn min of meer leeftijdsgenoten en ik herken de confrontatie met het ouder worden, energieverlies en andere gezondheidsissues. Daar krijgen wij allemaal vroeg of laat mee te maken en kan je bij vlagen neerslachtig maken.

Toch worden dingen bij het ouder worden niet perse minder. Wel wordt het anders. Of je nou gelovig bent of niet, voel je een gezegend mens als je met die verandering om kan gaan en als er nieuwe mensen op je pad komen die passen bij die andere levensfase. Ik denk dat velen Steven die nieuwe warme vriendschappen gunden, maar dat hij het zelf niet meer goed kon zien. Jammer dat het Levenslicht jou niet langer mocht vergezellen, Steven. Rust in vrede.

 

13 Reacties
Reacties
 1. Denk dat ik Steven nooit heb mogen ontmoeten maar vind het een mooie beschrijving van deze man die duidelijk zijn sporen heeft nagelaten bij poz and proud en veel heeft betekend voor een ieder bij poz and proud.

  Alex Slooten on 6 mei 2017 Reageer op deze reactie
 2. Hi my name is Gareth and I am Stevens good friend from wales and I would like to thank you for the kind words that help me to process his death. His wish was for a very simple and private funeral.
  AllI can say is remember the good times you had with him, he is no longer suffring and as he was a Yogi I belive he is out there somewhere, maybe he comes back to this plain or he has reached his Nirvana. Please be kind to each other and show compassion to others LOVE & LIGHT Gareth

  Gareth on 6 mei 2017 Reageer op deze reactie
 3. Kortstondig heb ik je mogen kennen. Ik ervaarde je als een hartelijk en warm persoon.
  De wereld is armer geworden door je heengaan, de hemel daarentegen rijker.
  Rust zacht lieve Steven.
  Grt. Ton

  Ton Donders on 6 mei 2017 Reageer op deze reactie
 4. Toralt,

  Je hebt een prachtig “in memoriam”geschreven. Ik kan me hier zeer goed in vinden. Tijdens mijn recente lessen Yoga op de hiv vereniging moet ik nog regelmatig aan Steven denken, hij leeft dus zeker voort in mijn gedachten. Veel dank daarvoor.

  Steven, Ik wens je een mooie reis toe.

  harry kerkhof on 6 mei 2017 Reageer op deze reactie
 5. Ik heb Steven goed gekent en lang gezocht wil hem al heel lang vertelen een goede vriend van mij en ook Steven het zelfde heeft gedaan. En nu of het zo moest kom ik het bericht tegen op Facebook. Ben erg geschroken en ook heel verdrietig. Rust in vrede hug voor mijn maatje boven (jakob)

  Jakob on 6 mei 2017 Reageer op deze reactie
 6. Steven was a wonderful soul and dear friend. M heart broken over the loss of this kind man. He was always present for me. Peace be with you, Steven. My sincerest condolences to his extended family.

  Blu on 7 mei 2017 Reageer op deze reactie
 7. Mooi geschreven Totalt, ik wens iedereen sterkte met het verlies van Steven.

  Peter van Delft on 7 mei 2017 Reageer op deze reactie
 8. What a loss, and saddening he had so much pain in life.. you touched many hearts dear Steven.. and you will be missed. Xavier

  Xavier on 7 mei 2017 Reageer op deze reactie
 9. Mooi geschreven Toralt, Yogi bear is verder gaan reizen. Steven heeft enkele jaren vrijwillig met ons meegedraaid bij stichting Willen en Doen. Hij zette zich daar volledig voor in en ging de hele stad door om actie te voeren. Samen verkleed als non en collecteren, samen yoga en avonden poolen in de Spijker bar. Mooie herinneringen met een mooie man. Dank je Steven. Heb een mooie reis en rust in vrede.

 10. Dankjewel Toralt, heel mooi geschreven en heel herkenbaar. Zo jammer dat Steven er niet meer is, een warme, liefdevolle man. Goede omschrijving

  Reina on 10 mei 2017 Reageer op deze reactie
 11. Steven is in my thoughts today as he is laid to rest. We dated for less than a year in 1998-1999 but remained in contact ever since. Steven came into my life at a pivotal moment. A moment of great loss (my mom had died only a few months before), and a moment of transformation (at the end of a wonderful 16 year relationship). Only months after you and I parted I met the love of my life, and today as I mourn your loss I will forever miss you dear friend, but will always be thankful for our brief but incredibly meaningful and memorable time together. Big furry hug, buddy. Woof.

  Jeff Berry on 12 mei 2017 Reageer op deze reactie
 12. Beste Toralt,

  Wat heb je Steven veelzijdig, typerend en als de warme mooie man, die hij was, neergezet.
  Zo Fijn om te lezen !
  Ook wil ik iedereen die dit leest condoleren en sterkte wensen en alle liefs

  Tanya

  Tanya on 15 mei 2017 Reageer op deze reactie
 13. Helaas komen deze lastige periode veel meer voor zeker bij HIV mannen .Ik vind erg jammer dat er door internisten hier geen oplossing voor weten . depressief zijn komt veel voor en is zeer ernstig en gevaarlijk element .Jammer dat ook POZ AND Proud daar te weinig aan doen .Net als veel andere instantie is aan pak ook een HIV+ probleem. wat in mijn ogen nog van de grond moet komen .Helaas komt dat voor sommige mensen te laat.

  Ericjan on 5 juli 2019 Reageer op deze reactie

Laat een reactie achter