Toename hepatitis A onder homomannen

Sinds eind 2016 worden er in Nederland meer hepatitis A-infecties geconstateerd bij homomannen. Deze toename was eerder al in andere Europese landen te zien. Tegen hepatitis A bestaat een vaccin.

Er is geen sprake van een zorgelijke uitbraak, want het gaat tot nu toe om slechts 17 gevallen. Desondanks is het opvallend, omdat er in voorgaande jaren geen enkele infectie bij homomannen werd gevonden. Het virus kan worden overgedragen door anale seks. Klachten die horen bij hepatitis A zijn onder meer geelzucht, buikklachten, misselijkheid, koorts en vermoeidheid.

Er bestaat een vaccin tegen hepatitis A, maar dit is in tegenstelling tot het hepatitis B-vaccin niet gratis. Je kunt het vaccin krijgen via je huisarts of via een vaccinatiepoli van GGD of ziekenhuis. Het RIVM adviseert vaccinatie voor alle homomannen; neem bij twijfel contact op met je internist of consulent. Sommige internisten adviseren standaard een hepatitis A-vaccinatie, dus veel homomannen met hiv zijn al ingeënt.

Bron: RIVM
Zie ook: Hepatitis A op mantotman.

1 Reactie
Reacties
  1. Hallo!

    Voor school (hogeschool Utrecht social work 1ste jaar) ben ik en mijn studiegenoten opzoek naar jongemannen met HIV positief. Wij willen jullie graag interviewen en leren hoe het leven is van de jongemannen. Puur omdat HIV vaak een onderwerp is wat niet wordt uitgesproken en wij op school bespreekbaar willen maken. Dus als iemand bereid is om te helpen horen wij het graag, dat zouden we heel erg leuk vinden!

    Groetjes Carmen en mijn mede studiegenootjes

    carmensloos@hotmail.nl

    Carmen on 23 februari 2017 Reageer op deze reactie

Laat een reactie achter