Hiv komt met gebreken

Nederlands onderzoek laat zien dat een aantal ‘ouderdomsziekten’ bij mensen met hiv vaker optreedt dan bij anderen. Vroegtijdige behandeling van hiv en een gezonde leefstijl kunnen veel (maar helaas niet: alle) ellende voorkomen.

Twee onderzoekers (verbonden aan het AMC) promoveerden deze week op onderwerpen over ouder worden met hiv. Katherine Kooij richtte zich specifiek op de relatie tussen hiv en hart- en vaatziekten. Haar collega Jeannette Schouten onderzocht daarnaast ook het vóórkomen van andere verouderingsziekten bij hiv-positieve deelnemers aan het onderzoek.

Uit beide studies blijkt dat ouderen met hiv ontegenzeggelijk vaker dan hun leeftijdgenoten te maken met verouderingsziekten zoals diabetes; hart- en vaatziekten; botontkalking, nierproblemen of een verstoorde leverfunctie.

Oorzaken

Zeker bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten spelen ‘traditionele risicofactoren’ een grotere rol dan het hiv-virus en/of de combinatietherapie. Het gaat dan om het bekende rijtje: hoge bloeddruk, roken, zwaarlijvigheid en gebrek aan lichaamsbeweging. Kort door de bocht: roken is slechter voor je lijf dan een tijdig en met succes behandelde hiv-infectie.

Ook al word je succesvol behandeld; hiv blijft verhoogd risico op klachten geven die we doorgaans relateren aan het ouder worden. En dat geldt zeker voor mensen die relatief laat zijn gestart met hiv-medicatie – dat wil zeggen: bij een CD4<350 en/of de aanwezigheid van hiv-gerelateerde klachten.

Een ander punt is de toxiciteit van de eerste generaties hiv-medicijnen. Deze waren soms zo slecht voor het lichaam dat mensen decennia later daarvan alsnog de schade ondervinden. De huidige hiv-remmers zijn gelukkig veel minder giftig. Maar ook de huidige medicijnen belasten het lichaam – al is het maar omdat je lever meer te verstouwen krijgt.

Aanbevelingen

Hoe dan ook zal het aantal mensen met hiv en één of meer andere chronische aandoeningen (multimorbiditeit) de komende jaren verder stijgen. Actieve screening en behandeling van andere aandoeningen dan hiv, is dan ook noodzakelijk.

De onderzoekers raden verder aan om ‘leefstijl’ een prominente plek te geven bij het behandelen van mensen met hiv. Ook pleiten zij voor maximale inzet op vroegtijdige behandeling van hiv. Hoe sneller je erbij bent, hoe minder het lichaam wordt beschadigd door het virus.

Tot slot zal onze gezondheidszorg ingesteld moeten raken op het behandelen van mensen met hiv en één of meer andere aandoeningen. Om ongewenste interacties tussen geneesmiddelen en mislukte behandelingen te voorkomen, is multidisciplinaire samenwerking onontbeerlijk. Het is essentieel dat HIV behandelcentra beschikking hebben over een variëteit aan medisch specialisten (zoals een neuroloog, vasculair geneeskundig specialist, cardioloog, psychiater) die affiniteit hebben met HIV infectie, aldus de onderzoekers.

Bron: https://www.amc.nl/web/Het-AMC/Agenda/Overzicht/Evenementen-overzicht/Hiv-en-veroudering.htm

7 Reacties
Reacties
 1. Ik ben er van overtuigd dat langdurig medicatiegebruik voor om het even welke kwaal vroeg of laat voor een aantal nevenwerkingen zal zorgen. Ik werk al meer dan 20 jaar in de geestelijke gezondheidszorg en zie volop de nadelen van geneesmiddelen. Daarom lijkt me een andere aanpak zeker niet slecht en blijf ik ver weg van de medicatie… ook al ben ik HIV-positief!

  • Dag Geert, het is uiteraard jouw keuze, maar niet erg verstandig. Het afwijzen van hiv-medicatie zal in zo goed als alle gevallen na enige tijd leiden tot ernstige ziekte, en uiteindelijk de dood. De effectiviteit van om het even welke ‘andere aanpak’ dan hiv-medicatie is nooit bewezen.
   Het onderzoek waar dit artikel over bericht toont bovendien aan dat het uitstellen van medicatie extra risico’s met zich meebrengt.

   pozandproud on 1 februari 2017
 2. Ouderdoms kwalen. Il ben blij dat ik ze zal krijgen (heb). Wie had ooit gedacht dat hiv posotiven daar last van zouden krijgen. Oud worden was immers geen optie.

  Dirk on 2 februari 2017 Reageer op deze reactie
 3. Dag POZANDPROUD,

  Het is niet te zeggen wat schadelijker voor het lichaam is hiv of hiv medicatie. IK heb nu 8 jaar hiv en mijn cd4 is nog altijd rond de 600. Dit is precies gelijk aan het moment toen ik hiv kreeg. Ik zou zeggen dat een gezonde leefstijl en in mijn geval THC (een jointje) het virus onder controle kan houden. Dat het voor mij werkt zegt natuurlijk niet dat het voor iedereen werkt maar ik rook liever een jointje dan dat ik pillen slik.

  https://www.mediwietsite.nl/vijf-manieren-waarop-cannabis-hiv-aids-helpt-behandelen/

  Ray on 22 augustus 2017 Reageer op deze reactie
  • Daar is wel degelijk iets over te zeggen, want daar is heel veel onderzoek naar gedaan. Zie de landmark-START-studie: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1506816
   Het is fijn dat jouw weerstand op peil blijft, en mensen met hiv kunnen op allerlei manieren baat hebben bij cannabis (zie ook Joeps recente post). Maar het is geen vervanging voor hiv-medicatie, evenmin als een gezonde levensstijl dat is. De gangbare medicijnen zijn de enige bewezen effectieve behandeling tegen hiv.

   pozandproud on 22 augustus 2017
 4. heel apart dit hier te vinden aan de ene kant complimenten dat dit eindelijk eens besproken word aan de andere kant totaal niet de lijn die jullie voorstaan en uitdragen dus nogal dubbel, maar wel de waarheid

  thomkins on 26 juni 2018 Reageer op deze reactie
  • Poz&Proud stelt alles in het werk om info over hiv te verstrekken die ook daadwerkelijk juist is. In die zin ligt het artikel ook geheel in de lijn die we altijd volgen. Wel is bij het artikel een nuancering op z’n plaats – zo e.e.a. nog niet helder genoeg is. Leefstijl (en in het bijzonder roken) lijkt meer invloed te hebben op het ontstaan van hart- en vaatziekten en andere ‘ouderdomskwalen’, dan het hebben van een hiv-infectie an sich. Vooral roken gaat bijzonder slecht samen met hiv.

   Joep on 28 juni 2018

Laat een reactie achter