Minder mensen krijgen hiv in Nederland

stichting-hiv-monitoringSteeds minder mensen lopen in Nederland hiv op. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Stichting HIV Monitoring (SHM). In 2015 ging het om rond de 900 nieuwe hiv-diagnoses. Bij een kwart van hen was er sprake van een recente infectie. Dat duidt er, volgens SHM, op dat mensen zich eerder laten testen. Bovendien komen ze nu sneller in zorg.

Vorig jaar startten de meeste mensen met een nieuwe hiv-diagnose binnen zes maanden met een combinatietherapie. Dat is in lijn met de nieuwste richtlijn van de behandelaren om direct na de diagnose, ongeacht de mate van afweer, met de behandeling te beginnen. En ongeveer de helft van de 900 mensen met een nieuwe diagnose begon er binnen een maand mee.

Voor de directeur van SHM, Peter Reiss, zijn dit bemoedigende ontwikkelingen: “De cijfers wijzen erop dat de inspanningen gericht op meer testen, sneller behandelen en het virus blijvend onderdrukken effect hebben. Ook draagt het eerder diagnosticeren en behandelen van hiv in belangrijke mate bij aan het verminderen van de kans op verdere verspreiding van de infectie. Toch is er nog veel werk te doen in Nederland om ervoor te zorgen dat nog meer mensen in een vroeg stadium van hun infectie in zorg komen. Dit is hard nodig omdat er nog steeds ongeveer 2.800 mensen in Nederland zijn die niet weten dat ze hiv hebben.”

Want er is niet alleen maar goed nieuws. Bijna de helft van de mensen met een nieuwe diagnose had al een beschadigd immuunsysteem (ze hadden al aids-verschijnselen of het aantal CD4-cellen lag bij hen al onder de 350). Dit betrof met name migranten, hetero-mannen en mensen boven de 45 jaar. Homomannen zijn er in de regel sneller bij.

Bijna twee derde van de volwassenen met een nieuwe hiv-diagnose was homo (had seks met andere mannen). En een kwart van hen was 50 jaar of ouder.  Bij bijna 90 procent van degenen die in 2015 met de behandeling begonnen, sloeg de therapie goed aan; binnen zes maanden was hun virus ondetecteerbaar.

Nog meer goed nieuws: de nieuwe antivirale middelen tegen hepatitis C (zoals sofosbuvir) zijn zeer effectief bij mensen met hiv. Nagenoeg iedereen (98 procent) die ze gebruikte, is genezen.

Geen reacties

Laat een reactie achter