PrEP (eindelijk) geregistreerd in Europa

PrEPnu_yellow

Vandaag is eindelijk een eerste horde voor de beschikbaarheid van PrEP in Nederland (en de rest van Europa) overwonnen! Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft Truvada namelijk goedgekeurd voor gebruik als PrEP.

Het EMA is het bureau dat voor de gehele EU de toelating van nieuwe medicijnen reguleert. In het geval van Truvada gaat het natuurlijk niet om een nieuw medicijn, maar wel om een nieuwe vorm van gebruik als preventiemiddel, en daarvoor was een nieuwe registratie nodig. Het EMA baseert zijn beslissing (na een procedure van een half jaar) op twee studies die de effectiviteit van Truvada om hiv-infecties te voorkomen onomstotelijk vast hebben gesteld.

Hiermee zijn we er echter nog niet. Toelating voor gebruik betekent namelijk nog niet dat het ook voor vergoeding in aanmerking komt. Dat is een verantwoordelijkheid van de individuele lidstaten. In Nederland is het uiteindelijk de minister van volksgezondheid die hierover beslist. En onze Edith Schippers lijkt tot nu toe nog niet veel haast te hebben, zoals we onlangs al berichtten. Maar in elk geval kan ze zich nu niet meer verschuilen achter het ontbreken van een EMA-registratie. De Fransen vonden PrEP zo belangrijk dat ze de EMA-registratie niet afgewacht hebben en het eind vorig jaar al toelieten (en vergoeden!). Mét registratie kunnen de Nederlandse instanties er niet meer omheen draaien.

Samen met zowat het hele professionele veld, en natuurlijk ook actiegroep PrEPnu, vindt Poz&Proud dat we echt niet langer meer moeten wachten. Door PrEP toe te voegen aan het bestaande preventie-arsenaal kunnen we de 1000 nieuwe hiv-infecties die Nederland jaarlijks telt eindelijk naar beneden krijgen. Het is tijd voor PrEP, en wel nu!

 

Geen reacties

Laat een reactie achter