Medicatie voorkomt dat sekspartner geïnfecteerd raakt met hiv

ZERO-PARTNER-graphic-300x298Aan de vooravond van de Aidsconferentie in Durban (Zuid-Afrika) zijn de resultaten van de grote PARTNER-studie gepresenteerd. In de kern komt de uitkomst van de studie erop neer dat als je een ondetecteerbare viral load hebt je hiv niet meer kunt overdragen.

Dit wisten we natuurlijk al lang. Het Zwitserse standpunt dateert al uit 2008, en treatment as prevention was in 2011 scientific breakthrough of the year van het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Science. De resultaten van het grootschalige PARTNER-onderzoek zijn dan ook vooral als een definitieve bevestiging te zien. Er kan geen meer twijfel meer over bestaan dat de treatment as prevention-strategie bijzonder goed werkt en een effectief middel is om hiv de wereld uit te helpen. Dit helpt ons enorm om hiv te normaliseren en het stigma tegen te gaan.

De PARTNER-studie vond in 14 Europese landen plaats tussen 2010 en 2014. In totaal deden er 1166 stellen aan mee; van 888 stellen – 548 hetero en 340 homo – zijn de gegevens in de eindanalyse meegenomen. Onder meer ging het om patiënten van het AMC en het OLVG. De voorwaarde voor deelname aan de studie was dat een van de partners aan de hiv-medicatie was en een ondetecteerbare viral load had, en de andere partner hiv-negatief was. Alles bij elkaar opgeteld meldden de deelnemers dat ze 58.000 keer met elkaar geneukt hadden, vaginaal dan wel anaal, zonder condoom – de homostellen 22.000 keer en de heteroparen 36.000 maal.

Geen van de hiv-negatieve partners werd tijdens de studieduur door zijn/haar hiv-positieve partner met hiv geïnfecteerd. Wel hebben 11 deelnemers hiv opgelopen door seks met anderen. Ook liepen 91 hiv-positieve partners – vaker homo dan hetero – net als hun hiv-negatieve partners andere soa’s op. Desondanks werd het risico op hiv daardoor niet groter.

Inmiddels is een vervolgstudie, PARTNER 2, gaande. Deze studie is exclusief voor homostellen bedoeld en is helemaal op anale seks gefocust.

Geen reacties

Laat een reactie achter