Walgelijk gebrek aan ambitie voor PrEP: Schippers geeft niets om flikkers?

Uit de antwoorden van minister Schippers (VWS) op Kamervragen over PrEP spreekt geen enkele ambitie iets te doen aan het onverminderd hoge aantal nieuwe hiv-infecties onder risicogroepen. Gezien het overweldigende bewijs voor de effectiviteit van PrEP een afkeurenswaardige houding.

In Nederland worden jaarlijks zo’n duizend nieuwe hiv-diagnoses gesteld. Minister Schippers lijkt hier niet van onder de indruk. Uit haar antwoorden op vragen van Kamerlid Pia Dijkstra (D66) wordt duidelijk dat ze geen enkele haast maakt met het breed beschikbaar stellen van PrEP voor Nederlandse risicogroepen. Homomannen en andere mannen die seks hebben met mannen (MSM) worden onevenredig hard getroffen door de lakse houding van de minister. Zij zijn namelijk oververtegenwoordigd in de Nederlandse hiv-statistieken.

Geen uitspraken over effectiviteit en wenselijkheid
De minister stelt dat ze geen uitspraken kan doen over de effectiviteit en preventieve meerwaarde van PrEP. Zij wil daarmee wachten tot het registratietraject bij de European Medicines Agency (EMA) is afgerond. Hiermee maakt de minister zich tamelijk belachelijk, temeer daar ze aangeeft op de hoogte te zijn van het advies van de Wereldgezondheidsraad (WHO).

De WHO beveelt onomwonden aan om de PrEP-pil Truvada voor te schrijven aan mensen die een verhoogd risico lopen op hiv. Het bewijs voor de effectiviteit van PrEP is dan ook overweldigend. PrEP werkt niet alleen als een trein als preventiemiddel; de pil kent een bijzonder gunstig bijwerkingenprofiel en is ook nog eens kosteneffectief – mits voorgeschreven aan mensen met een verhoogd risico en op de juiste wijze gebruikt.

Hoge kosten
Schippers laat het aan de beroepsgroep (wetenschappers en behandelaren van mensen met hiv) om te bepalen of er op enig moment een behandelrichtlijn over PrEP moet komen. Verder ziet ze geen aanleiding om iets aan de hoge kosten te doen van Truvada (Over de hoge kosten van Truvada (bij dagelijks gebruik € 7000,- per jaar). Wel wijst ze fijntjes op een rapport van Zorginstituut Nederland (ZIN) waarin staat dat ‘sprake moet zijn van een individuele zorgvraag om het domein van de zorgverzekering binnen te komen’.

Het mag duidelijk zijn: de minister voelt zich op geen enkele wijze politiek verantwoordelijk voor een snelle introductie van PrEP voor mensen die hoog risico lopen op hiv. Zij wenst eerst de Europese registratieprocedure af te wachten. Die kan nog wel enige tijd op zich laten wachten, evenals een beoordeling door ZIN. En het is nog maar de vraag of PrEP voor vergoeding vanuit de basisverzekering in aanmerking komt.

Gebrek aan politieke wil
Landen als de Verenigde Staten, Canada, Kenia, Zuid-Afrika en Israël hebben PrEP inmiddels toegelaten als middel ter voorkoming van hiv. En het zal niet lang duren alvorens ook andere landen besluiten om het advies van de WHO ter harte te nemen.

Dat het ook in Europa anders kan, bewijst een land als Frankrijk. Sinds vorig jaar is daar een overgangsregeling van toepassing waardoor PrEP kan worden voorgeschreven en vergoed aan mensen met een hoog risico op hiv. Waar een politieke wil is, is een weg. Helaas is die politieke wil ver te zoeken bij uitgerekend de minister die waakt over onze volksgezondheid.

Nikkers en flikkers
Minister Schippers hoeft de broodnodige inspiratie niet alleen uit het buitenland te halen. Het was Els Borst die in 1996 besloot om de combinatietherapie versneld in te voeren. Tegen één van haar ambtenaren zei ze: ‘ik snap dat jij geen haast hebt, maar jij hebt ook geen aids.’

Ook de overleden hiv-held Joep Lange ging door roeien en ruiten. Hij trok zich niets aan van procedures en financiële drempels als het over hiv ging. Om de urgentie van de bestrijding van hiv in Afrika over het voetlicht te brengen, stelde hij hardop de vraag: ‘hiv-remmers wel voor flikkers, maar niet voor nikkers?’

PrEP moet liefst vandaag nog worden aangeboden en vergoed worden aan homomannen, transgenders en welke groep dan ook met een hoog risico op hiv. Het is onbegrijpelijk dat Schippers hier haar politieke schouders niet onder wil zetten. Maar ja, de minister loopt zelf geen verhoogd risico op hiv. Rest nog één vraag aan de minister: wanneer gaat u de gezondheid van flikkers eens serieus nemen?

 

5 Reacties
Reacties
 1. Jongens, dit kan niet. Dit is gewoon racisme. Als je kwaad bent op de minsiter of wie dan ook, hoef je je nog niet zo te uiten. Verander dat alsjeblieft. Dit slaat echt nergens op. Geen reden om het te hebben over “Keniaanse nikkers”. Die mensen hebben ervenveel recht op Prep als jullie; als je het niet krijgt, is het probleem niet at andere het wel krijgen, maar dat jullie worden uitgesloten.
  Wil je dat svp fixen?!

  • Het was absoluut niet de insteek dat anderen minder recht hebben op PrEP dan mensen hier, integendeel! Het gaat juist om gelijkwaardigheid.
   Maar vanwege veel negatieve reacties hebben we het artikel inmiddels aangepast.

   pozandproud on 28 mei 2016
 2. wat ik mij afvraag of ik nu zo naief ben het is toch een utopie om te veronderstellen dat hiv een infectie is die alleen bij homo´s voorkomen hoe komen we dan aan al die vrouwen en kinderen die wereld wijd geiinfecteerd zijn? Dus uiteindelijk is een ieder gebaat bij het middel mogelijk ziet de minister dit over het hoofd ook zij behoort tot de risico groepen sterker nog wie niet we zijn allemaal mensen het probleem hier is dat we ontzettend goed mensen in hokjes plaatsen en vervolgens met het vingertje wijzen typisch Nederlands, behandel de mens zoals je zelf behandeld wilt worden en houd je ver van opmerkingen die mensen kwetsen ieder mag zijn mening hebben maar laat merken dat je iets van beschaving in je hebt.

  ton ten Hoope on 29 mei 2016 Reageer op deze reactie
  • Beste Ton en anderen,

   Ik heb slechts de uitspraak van Joep Lange vertaald naar de actuele discussie rondom PrEP. Daarbij heb ik iets over het hoofd gezien. Doordat Joep Lange zeer bekend was, wist een ieder als vanzelfsprekend dat zijn intenties deugden. Slechts weinig mensen kennen mij waardoor die vanzelfsprekendheid ontbreekt. Zou ik me dit eerder hebben gerealiseerd, dan zou ik het stuk een andere titel hebben gegeven.

   Overigens heb ik geen idee waar de gedachte op gebaseerd is dat ik Kenianen het recht op PrEP zou willen ontzeggen. Die mening heb ik niet en is dus ook niet terug te vinden in het stukje.

   Wel is het zo dat ik in hokjes denk waar het over PrEP gaat. Ik wil dat PrEP beschikbaar komt in Nederland voor groepen met hoog risico op hiv – in verband met de kosten dus niet voor iedereen. In Nederland zijn het in de eerste plaats MSM die met dit verhoogde risico te maken hebben. Dit betreft geen hokje dat ik zelf op een zaterdagmiddag in elkaar heb geflanst, het is pure statistiek. Mijn gevoel hierbij zegt dat PrEP al lang beschikbaar zou zijn geweest als hiv voornamelijk witte heteroseksuelen zou treffen. Maar dat is slechts gevoel en niet op feiten gebaseerd.

   Vriendelijke groet,
   Joep Heldoorn

   Joep on 29 mei 2016
  • Dag Ton,
   Een hiv-infectie kan iedereen overkomen, ongeacht seksuele voorkeuren, gender, leeftijd, etniciteit, of wat dan ook. Maar het risico is niet voor iedereen even groot. En dat is een belangrijk gegeven bij de toepassing van PrEP. Wij propageren dit middel niet als dé oplossing voor de bestrijding van hiv. Maar juist voor groepen die een veel hoger dan gemiddeld risico lopen met hiv in aanraking te komen kan PrEP het voorkomen van nieuwe infecties een belangrijke zet geven. Homomannen vormen nu eenmaal verreweg de grootste risicogroep in Nederland en andere Westerse landen, en daarom ligt daar wat ons betreft de grootste focus (maar zeker niet uitsluitend!) als het om PrEP gaat. Met hokjes of vingerwijzen heeft dat niets te maken, en er zit ook geen waardeoordeel bij. Dat is gewoon de realiteit, en voor effectieve preventie is realisme onontbeerlijk.
   Hartelijke groet,

   Jörgen Moorlag
   Coördinator Poz&Proud

   (Na het plaatsen van deze reactie zag ik dat Joep, die het artikel geschreven heeft, inmiddels ook zelf gereageerd heeft met min of meer dezelfde strekking. :))

   Jörgen Moorlag on 29 mei 2016

Laat een reactie achter