Medicinale cannabis

nederwiet_wiet_75254aPerifere neuropathie is een gangbare complicatie van hiv. Blogredacteur Joep Heldoorn (45) vertelt wekelijks over zijn leven met neuropathie en houdt ons op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en behandelingen.

Google eens op neuropathy, hiv en cannabis, en je vindt de nodige studies die uitwijzen dat wiet een positief effect kan hebben op hiv-gerelateerde neuropathische pijn. Terecht dus, dat een aantal verzekeraars dit middel vergoed. Ik  beschrijf hieronder mijn ervaringen met Achmea; geen idee onder welke voorwaarden andere verzekeraars cannabis vergoeden.

De machtiging en het recept

Om in aanmerking te komen voor vergoeding door Achmea, moet allereerst een machtiging worden afgegeven door de verzekeraar. In de praktijk betekent dit dat een oncoloog of neuroloog een verzoek daartoe moet schrijven aan de verzekeraar. Verzoeken van andere specialisten (internist, revalidatiearts enzovoort) worden door Achmea in elk geval, niet in behandeling genomen.

Welke informatie in ieder geval in het verzoek om een machtiging moet staan is:

  • de reden waarom medicinale cannabis volgens jouw neuroloog/oncoloog noodzakelijk is voor jou. In de praktijk houdt dit in dat je al de nodige medicatie uitgeprobeerd moet hebben. Medicinale cannabis is tamelijk duur, dus vergoeding zeker niet vanzelfsprekend.
  • Het soort cannabis dat je wilt gaan gebruiken en de dagelijkse hoeveelheid. Het is belangrijk om jezelf van tevoren te verdiepen in de verschillende soorten cannabis die worden vergoed. Daarover vind je alle info op de website van het Cannabisbureau. Dit bureau is een officieel overheidsorgaan. Momenteel worden vijf soorten vergoed en het is aan jou om uit te zoeken naar welke soort je voorkeur uitgaat. Ik heb zelf ervaring met twee soorten: Bediol en Bedrocan. Van Bedrocan wordt je behoorlijk high; van Bediol veel minder. Het is zeker het overwegen waard om beide soorten te mixen;
  • De wijze van gebruik. Mensen die geen tabak roken, geven doorgaans de voorkeur aan een verdamper. Er is maar één verdamper medisch erkend in Nederland en dat is de Volcano. Dat ding kost overigens om en nabij de € 600 en de verzekeraar wil dat bij een verzoek tot machtiging wordt aangegeven dát je de Volcano nodig hebt en wat deze kost. Er moet een zogenaamde offerte bij zitten. Dat kan ook een kopie zijn van de website waarop de Volcano wordt aangeboden.

Je neuroloog of oncoloog moet in het verzoek om een machtiging, duidelijk aangeven welke soorten het betreft en welke hoeveelheid. Zelf gebruik ik een gram per dag. Minder heeft bij mij geen zin, maar wellicht kunnen anderen met minder toe.

De machtiging wordt verstrekt voor 12 maanden. Zorg dus dat je op tijd een nieuwe machtiging regelt via je neuroloog of oncoloog.

De apotheek

Als je verzekeraar eenmaal een machtiging heeft afgegeven, heb je ook nog een recept nodig. Zonder recept kun je het bij de apotheek wel schudden. Dit recept moet eveneens door je neuroloog/oncoloog zijn afgegeven.

Met machtiging en recept ga je naar je apotheek. Deze bestelt, als het goed is, zowel de cannabis als de verdamper voor je. Mijn ervaringen met de apotheek zijn niet bijster goed. Het lijkt erop dat medicinale cannabis maar weinig wordt voorgeschreven waardoor men het al snel ‘gedoe’ lijkt te vinden. Zorg dus dat je alle paperassen bij de hand hebt, want anders word je vermoedelijk afgepoeierd.

Helpt het?

In mijn geval is het antwoord: ja, enigszins. Verwacht geen wonderen van het spul, maar ik zit inmiddels in het stadium dat elk effect, hoe klein ook, mooi meegenomen is. Zeker als je geen trek hebt in zenuwblokkades of opiaten, is medicinale cannabis zeker het proberen waard. Cannabis is één van de weinige medicijnen, waarbij het gezegde ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ daadwerkelijk opgaat – mits gebruikt  zonder tabak, want roken en hiv, dat schiet niet erg op qua gezondheid.

Lees hier alle delen van Joeps blog over neuropathie,

, , , , , , Geen reacties

Laat een reactie achter