Man loopt hiv op ondanks PrEP-gebruik

PrEPworks2

Voor het eerst is een geval bekend geworden waarin PrEP niet werkte. Een man raakte ondanks trouw PrEP-gebruik geïnfecteerd met hiv. Reden tot paniek? Zeker niet! De hoge effectiviteit van PrEP staat ondanks dit ene uitzonderlijke geval nog steeds als een paal boven water.

De casus werd gepresenteerd op CROI 2016, een vooraanstaand internationaal congres over hiv en aanverwante zaken. Het gaat om een homoman van 43 jaar die twee jaar PrEP gebruikte en een hoge therapietrouw had: bloedonderzoek wees uit dat hij zijn pillen volgens voorschrift dagelijks had ingenomen. Dat hij desondanks hiv opliep is opvallend; in diverse PrEP-trials raakten ook mensen geïnfecteerd, maar bij hen was altijd aan te tonen dat ze hun Truvada niet regelmatig genoeg of zelfs helemaal niet innamen.

De man was heel recent geïnfecteerd. PrEP-gebruikers worden immers zeer regelmatig getest. Bovendien kon door een combinatie van verschillende soorten tests de periode waarin de infectie had plaatsgevonden vrij nauwkeurig worden vastgesteld. Het virus dat de man opliep bleek een hoge resistentie te hebben tegen beide middelen in Truvada, iets wat zeer zeldzaam is. Daarmee is wel meteen verklaard waarom PrEP in zijn geval de infectie niet kon voorkomen.

Het geval is uitzonderlijk te noemen, een primeur – al is het een behoorlijke zure primeur. Dat na vele trials en demonstratieprojecten wereldwijd, en met geschat enkele tienduizenden PrEP-gebruikers in de Verenigde Staten nu pas voor het eerst één geval van PrEP-falen gedocumenteerd is toont echter nog steeds aan hoe effectief het middel is. Het laat wel zien dat 100% zekerheid simpelweg niet bestaat. Niet in de medische wetenschap, en niet in ons dagelijks leven. Of, zoals Dr. Robert Grant, een van de belangrijkste PrEP-onderzoekers ter wereld, het in een reactie op dit nieuws formuleerde: “After 32 years of experience with HIV research, I have learned never to say ‘never’. Yet I also think that gay men benefit from feeling safer during sex, and I am grateful that PrEP affords that feeling”.

Zie ook

Geen reacties

Laat een reactie achter