Weer nieuwe geneesmiddelen tegen hepatitis C beschikbaar

logo-viekiraxVanaf 1 oktober worden weer nieuwe geneesmiddelen tegen hepatitis C vergoed. Het gaat om Viekirax en Exviera. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid besloten, na succesvolle onderhandelingen met de fabrikant over de prijs.

De medicatie is bedoeld voor patiënten met chronisch hepatitis C, met het genotype 1 en 4. Zestig procent van de patiënten kampt met die genotypen. Iedereen met chronische hepatitis C komt in aanmerking voor deze geneesmiddelen, die net als het eerdere geregistreerde Sovaldi zeer effectief zijn. Sovaldi wordt tot nu toe echter slechts vergoed voor een beperkte groep patiënten.

Het is de derde keer dat de minister met een fabrikant over de prijs van hepatitis C-medicatie onderhandeld heeft. Eerder rondde zij de onderhandelingen over Sovaldi en Daklinza succesvol af. Momenteel is het ministerie nog bezig met overleg over een uitgebreidere vergoeding van Sovaldi na 2015. En ook lopen er nog onderhandelingen over de prijs en de vergoeding van een vierde hepatitis C-geneesmiddel.

De impasse die ontstond door de zeer hoge prijzen van de nieuwe generatie HCV-medicijnen begint nu langzaam doorbroken te worden. Eerder dit jaar kwam de brede vergoeding van Daclatasvir en Simeprevir rond. Met Viekirax en Exviera (te gebruiken in combinatie met elkaar) is weer een belangrijke stap gezet in het vergroten van het beschikbare arsenaal.

Lees voor meer info het dossier over hepatitis C

Geen reacties

Laat een reactie achter