PrEP en hiv in Amerikaanse TV-serie

How To Get Away With Murder

Een van de meest opvallende, nieuwe TV-series in de USA van vorig seizoen was How To Get Away With Murder. De serie viel niet alleen op vanwege de kwaliteit, maar ook vanwege de diversiteit in de casting en de typering van de personages. De hoofdrol is voor Viola Davis, die daar recent een Emmy voor gewonnen heeft; de eerste Emmy voor een zwarte actrice ooit in een dramaserie.

De zogenoemde break-out star van de serie is Jack Falahee, die in de serie de homoseksuele rechtenstudent Connor speelt. Zijn seksualiteit wordt niet geproblematiseerd, maar komt wel veelvuldig in beeld. Talloze blogs zijn er over volgeschreven.

De meest uitgesproken quote uit de serie is nadat hij seks heeft gehad met iemand op een kantoor. Zijn sekspartner verzucht na de seks: “He did this thing to my ass that made my eyes water”.

eyes water

Connor ontwikkelt een relatie met IT-expert Oliver, die hij ook voor zijn speurwerkzaamheden gebruikt. Het is dus wat ambigu, qua intenties. Oliver blijkt later hiv-positief. Maar dat weerhoudt Connor niet. Geen teken van stigma.

In de eerste aflevering van het nieuwe (tweede) seizoen, dat onlangs is begonnen, wil Connor graag seks met Oliver, maar die wijst dat af vanwege zijn hiv. Dan wordt ook duidelijk dat Connor PrEP gebruikt. En ook dat Oliver vindt dat ze moeten wachten totdat Connor 14 dagen PrEP slikt.

Dat is ook het enige jammere van deze uitzonderlijke scène. Immers, er staat nergens geschreven dat je minimaal 14 dagen Truvada moet slikken om je tegen hiv te beschermen. Sterker nog, in de IPERGAY-studie gaat men uit van het protocol van 2 tabletten 2-24 uur voor seksueel contact.

Maar goed… De zichtbaarheid en daardoor ook de bespreekbaarheid van PrEP en hiv is een groot goed. Zie hieronder de betreffende scène en oordeel zelf.

Geen reacties

Laat een reactie achter