Soa-poli 2: Soa-onderzoek kan ook elders

onedayclinicSinds begin dit jaar heeft de GGD zijn soa-policy gewijzigd. Onder druk van het ministerie van Volksgezondheid moet het aantal consulten fors worden verminderd. Dat aantal moet terug naar het niveau in 2013, en de komende jaren blijft dat zo. Blogredacteur marty pn van kerkhof ging deze zomer op zoek naar een alternatief voor de soa-poli van de GGD.

Mijn neukmaatje had me op mijn vakantieadres gewaarschuwd voor chlamydia, en wilde dat ik me daar op liet nakijken vóór we weer konden daten. Wat te doen nu de soa-poli van de GGD me met een wachttijd van liefst drie weken had opgezadeld? De verstandigste keuze was wellicht een gang naar de huisarts geweest – ook in verband met de vergoeding door de zorgverzekeraar. Ik vreesde echter dat me dat ook te lang zou duren: eerst een afspraak met de huisarts, vervolgens laboratoriumonderzoek en dan weer wachten op de uitslag.

Toen bedacht ik me dat ik nog niet zo lang geleden een stuk in het Parool had gelezen over een nieuwe soa-poli in het centrum van Amsterdam. Even zoeken leerde me dat het om de Onedayclinic ging van Amit Atwal, een arts die zelf bij de soa-poli van de GGD gewerkt heeft. Een afspraak was snel gemaakt, twee dagen na mijn terugkomst in Amsterdam. Na wat over en weer gepraat besloten we tot een soa-test op chlamydia en gonorroea, op drie locaties, zoals Atwal dat noemt: in mijn mond, kont en lul.

De afspraak was dat ik binnen twee werkdagen de uitslag kreeg, en dat klopt ook. Behandeling was verder niet nodig, alles was negatief. Een prima alternatief, kortom, voor de GGD. Snel, accuraat en vriendelijk. De enige bedenking die je kunt hebben is de prijs. Want zorgverzekeraars vergoeden dit niet. In mijn geval moest ik 175 euro afrekenen.

De GGD lijkt zelf ook niet gelukkig met hoe de soa-poli nu loopt. In de derde aflevering van deze column reageert Arjan Hogewoning, hoofd van de Amsterdamse soa-poli, op de kritiek en komt hij hopelijk met oplossingen.

 

Geen reacties

Laat een reactie achter