Soa-poli 1: Waar is de GGD in godsnaam mee bezig?

soa-poli1Sinds begin dit jaar heeft de GGD zijn soa-policy gewijzigd. Onder druk van het ministerie van Volksgezondheid moet het aantal consulten fors worden verminderd. Dat aantal moet terug naar het niveau in 2013, en de komende jaren blijft dat zo. Wat betekent deze forse bezuiniging in de praktijk? Blogredacteur marty pn van kerkhof kwam er deze zomer achter.

Ook tijdens de vakantie gaat het leven door. Van mijn Amsterdamse neukmaatje kreeg ik op mijn vakantieadres in Nice te horen dat hij chlamydia had. Voor onze eerstvolgende date moest ik me daarom ook laten testen. Wat doe je dan? Je gaat naar de site van de ggd en gaat dat hele formulier invullen – aan het aantal vragen stelt de ggd kennelijk nog altijd geen grenzen. Uiteindelijk kom je dan terecht waar het feitelijk om draait: een afspraak. Wie schetst mijn verbazing – zeg maar verbijstering – dat ik drie weken later mijn opwachting mocht maken voor een consult bij de soa-poli. DRIE WEKEN LATER!!!

Ligt het aan de nieuw geformuleerde criteria die de ggd hanteert? Ligt het aan de ernst van de mogelijke aandoening? Ligt het aan de zomer? Ik heb geen flauw idee. Wat ik wel weet is dat een wachttijd van drie weken niet bevorderlijk is om met een mogelijke soa naar de ggd te gaan. Persoonlijk til ik niet al te zwaar aan zoiets als chlamydia – mijn neukmaatje wel en dat is zijn goede recht. Maar het zou mij niet verbazen, gezien de drie weken wachttijd, dat de ggd chlamydia ook maar als een te verwaarlozen aandoening beschouwt voor iemand die homo is en hiv heeft. Maar zou het dan niet beter zijn om daar in de voorlichting over soa’s eerlijk voor uit te komen? Dan weten we allemaal waar we aan toe zijn.

Zelf heb ik een andere oplossing gezocht en gevonden voor die belachelijk lange wachttijd van drie weken. Daar kom ik binnenkort in een tweede aflevering van deze column op terug. Wat ik van jullie zou willen weten is of er meer mensen zijn met dit soort recente ervaringen met de soa-poli. Meld ons dan je verhaal hier. Wellicht kunnen we met z’n allen de voortschrijdende afbraak van de soa-poli nog stoppen.

4 Reacties
Reacties
 1. Hoi, hoi

  Klopt, zelfde ervaring. Dacht dat ze het heel druk hadden. Je komt er alleen door als je echte aantoonbare klachten hebt. Dus echt last hebt.

  Roger on 24 augustus 2015 Reageer op deze reactie
 2. Hier in het Groningse is deze situatie al niet beter: heb de ervaring ook (gehad) dat ik een 3-tal weken moest wachten voor ik bij de GGD terecht kon. Bij de hv-poli heb ik gelukkig een ingang om vlot tot actie te komen. Maar dit is toch ongelooflijk benepen !

  hans on 24 augustus 2015 Reageer op deze reactie
 3. Ook in Eindhoven is dit een probleem.Hier moet je bellen voor een afspraak. Na een waarschuwing van sex partner en klachten belde ik op 14 Aug om zsm een afspraak te maken. Daar werd me verteld dat ik pas op 28 september terecht kon!! Ik heb toen natuurlijk gezegd dat dit niet kan. Ik vertelde meer over mijn klachten/symptomen en werd verteld dat deze niet van een soa zijn (maar ik weet dat het wel zo is) Ik zou maar naar de huisarts moeten gaan (die is op vakantie) Na een lang pleidooi, werd ik in lang in de wacht gezet (10 cent per minuut) daarna vertelde ze dat ze contact zou opnemen met iemand en kijken of ik eerder zou kunnen komen, iemand zou me terug bellen. Later kreeg ik een sms dat ik een week later een afspraak had. Maar, na een week wachten op de de soa test moet je weer 10 dagen wachten op de uitslag…Ik ben dankbaar dat het bestaat, maar volgens mij werkt dit zo niet?

  Mike on 25 augustus 2015 Reageer op deze reactie
 4. Ik had zelf eerste week augustus een waarschuwing gehad van iemand met een gonorroe. GGD Amsterdam gebeld en ik kon binnen 3 werkdagen terecht op het hiv-MSM spreekuur.

  Peter on 26 augustus 2015 Reageer op deze reactie

Laat een reactie achter