Hiv&happy!

poz en proud gaypride 2015-8224

Poz&Proud deed op 1 augustus voor de derde keer mee met de jaarlijkse Canal Parade, het hoogtepunt van de Amsterdam Gay Pride. Coördinator Jörgen Moorlag blikt terug op een onvergetelijke dag.

Maanden leef je ernaartoe. En dan is het in een paar uur voorbij. Ik wil nog een rondje! Maar wat was deze Canal Parade weer mooi. En wat waren we blij er met Poz&Proud weer bij te zijn. Hiv&happy – de happiness spatte ervan af!

Met ruim 50 trotse mannen en vrouwen voeren we gisteren met de Lola door de Amsterdamse grachten. Van Westerdok naar Oosterdok in tweeënhalf uur. Onderweg zijn de kades af-ge-laden vol, drukker dan ooit zo lijkt het. Dansend op een boot tijdens dit festijn voelt het alsof al die honderdduizenden mensen speciaal voor jóú gekomen zijn – een ervaring om niet vergeten.

Aan boord is het een groot feest. Iedereen gaat los op de beats van DJRW, en iedereen geniet zichtbaar met volle teugen. Maar voor Poz&Proud is deze tocht méér dan alleen een feest. Dit evenement is het grootste podium dat we kunnen krijgen om meer zichtbaarheid aan hiv te geven. En daarmee een steentje bij te dragen aan het verminderen van stigma. Het beeld van hiv is bij veel mensen aan opfrissing toe – zo blijkt ook als een oudere dame mij later op de avond op de Zeeddijk naar aanleiding van mijn shirt vraagt hoe ik happy kan zijn met hiv.

De mannen en vrouwen aan boord bewijzen echter dat happy kunne zijn voor ons net zo vanzelfsprekend is als voor ieder ander. Met de vrolijke, felgroene en van grote smiley voorziene shirts. Met de speelse borden waarmee ze in de lucht zwaaien – van hiv&healthy via hiv&horny naar hiv&herboren. Met de grote Poz&Proud-vlag die trots en sierlijk boven de boot en het water wappert. Maar bovenal met hun enorme enthousiasme en blijdschap. Dát is nou empowerment. Vleesgeworden. En het is gezíén.

Ik ben trots op al die helden aan boord, en dankbaar voor het tomeloze enthousiasme waarmee onze boodschap is uitgedragen. Nu even afkicken…

Meer foto’s van de Poz&Proud-boot zijn te zien ons facebook-album.

 

Geen reacties

Laat een reactie achter