Zonnebloemen van Vincent van Gogh in regenboogkleuren

Alice+WielingahhhDe wereldberoemde zonnebloemen van Vincent van Gogh worden de mascotte van de Amsterdamse Gay Pride 2015.

Het door Alice Wielinga gemaakte Pride-Sunflowers, Arles, 2015 wordt zondag 26 juli onthuld door minister Plasterk. De muzikale omlijsting tijdens deze feestelijke gelegenheid in het Amsterdamse Van Gogh Museum, zal worden verzorgd door Sjors van der Panne en Liesbeth List. Het kunstwerk is mogelijk gemaakt door stichting Amsterdam Gay Pride en het Andreas Cultuurfonds.

Alice Wielinga is een internationaal vermaarde fotograaf en oud-leerling van Erwin Olaf. Haar zonnebloemen zijn niet alleen een interpretatie van het schilderij van Vincent van Gogh; ook verwijzen ze direct naar het internationale regenboogteken van de LHBT-gemeenschap. Speciaal voor het kunst- en cultuurprogramma van de Gay Pride is Wielinga de afgelopen weken naar het Franse Arles afgereisd. Zij fotografeerde daar zonnebloemen in het zelfde veld waar Van Gogh zijn bloemen vond. In de computer heeft ze de bloemen samengevoegd en voorzien van regenboogkleuren. Het resultaat is oogstrelend en een absolute must-see.

In een persbericht van het ANP verklaart Axel Rüger (directeur van het Amsterdamse Van Gogh Museum) dat ook de bloemen in het schilderij van Vincent van Gogh niet uit één kleur bestaan. Als je goed kijkt zie je dat Van Gogh zijn zonnebloemen schilderde in allerlei verschillende soorten geel. ‘De bloemen zijn verschillend van elkaar in kleur en vorm, maar juist hierdoor versterken ze elkaar en betoveren ze het oog. Je zou een parallel kunnen denken met de sprankelende diversiteit van de LHBT-gemeenschap, de kracht en schoonheid die hiervan uitgaat is enorm inspirerend.’

Het Arts & Culture Pride programma gaat zondag 26 juli van start in het Van Gogh Museum. Het programma duurt negen dagen en bestaat uit meer dan zestig culturele activiteiten op locaties verspreid over heel Amsterdam. Voor wie er tijdens de onthulling niet bij kan zijn: de zonnebloemen van Wielinga zijn tijdens de Amsterdamse Gay Pride te bewonderen in de etalage van Boekhandel Vrolijk in de Paleisstraat in Amsterdam.

Hoogtepunt van de Gay Pride is de Canal Parade die dit jaar op zaterdag 1 augustus plaatsvindt. Ook Poz&Proud vaart dit jaar weer mee in de botenparade door de Amsterdamse Prinsengracht.

Geen reacties

Laat een reactie achter