Lichte afname aantal hivplussers met anale kanker

man-butt-4-e1406651181729Het lijkt erop dat het aantal hivplussers met anale kanker aan het afnemen is. Dat concluderen Nederlandse onderzoekers in een studie die loopt van 1995 tot 2012. Wel zeggen dat ze dat anale kanker een serieus probleem blijft voor met name homo’s met hiv.

In hun onderzoek keken ze naar alle gevallen van anale kanker bij hivplussers vanaf 1995. Opmerkelijk is, schrijven ze, dat er sinds de introductie van de combinatietherapieën eerst een forse stijging van het aantal gevallen van anale kanker te zien was, met als hoogtepunt de jaren 2005 en 2006. Als mogelijke verklaring voeren ze aan dat de langere levensverwachting van mensen met hiv het hersteleffect van de medicatie in het geval van anale kanker teniet deed. Sinds 2006 is er echter sprake van een lichte afname van het aantal hivplussers met anale kanker.

In de studie keken de onderzoekers ook naar specifieke risicofactoren voor anale kanker. Een zogeheten laag nadir aantal CD4-cellen is een belangrijke risicofactor. Dat wil zeggen, iemand die ooit minder dan 200 CD4-cellen had, heeft meer kans op anale kanker. Ook roken en drankgebruik blijken voorname risicofactoren.

Uit hun gegevens leiden de onderzoekers af dat voortzetting van de combinatietherapieën, in combinatie met een start ervan zo snel mogelijk na de hiv-diagnose, op den duur het aantal gevallen van anale kanker omlaag zal brengen. Onderwijl blijven de screening en behandelprogramma’s voor AIN bij homo’s met hiv hoognodig.

Geen reacties

Laat een reactie achter