Dubbele gevoelens bij nieuw logo Amsterdam Gay Pride

Dubbele gevoelens bij nieuw logo Amsterdam Gay Pride

Amsterdam Gay Pride (AGP) heeft een nieuw logo. Het beeldmerk werd afgelopen zondag tijdens de loting voor de 2013 editie van Canal Parade gepresenteerd. Het logo moet, zo valt te lezen in het persbericht, “de vreugdevolle viering van individualiteit en seksuele diversiteit die gedurende de week van dit evenement te vinden is weerspiegelen”. Mooi gezegd, maar maken homomannen met hiv niet óók deel uit van de seksuele diversiteit? En waarom viel Poz&Proud tijdens de loting dan voor de tweede keer buiten de boot?

Het logo is opgebouwd uit een overlappende A, G en P, waarvan de vormen verwijzen naar de bogen van de historische bruggen over de grachten van Amsterdam. Volgens de ontwerpers is er sprake van “een veelzijdig raamwerk waarin felle kleuren van de regenboog en patronen worden toegevoegd om de zeggingskracht te vergroten”. Met behulp van dit kader als uitgangspunt, zou het mogelijk moeten zijn om “schijnbaar eindeloze versies van het logo te creëren”. Elke variant zou een visuele metafoor zijn voor “de kleur, excentriciteit en ‘joie de vivre’ die de homoseksuele gemeenschap naar de Amsterdamse straten en grachten brengen tijdens Amsterdam Gay Pride”. Dat is mooie PR praat van organisator ProGay, maar waarom ontbreekt de bloedrode kleur van Poz&Proud?

Ondanks dat wij graag hadden meegevaren, kunnen wij goed tegen ons verlies. Dus dit commentaar is geen kinnesinne. Maar je kan je afvragen of er überhaupt wel sprake is van een eerlijke loting als ProGay tovert met allerlei (sub)categorieën. Dat maakt de hele exercitie mistig, want niemand heeft inspraak in hoe de indeling tot stand komt. In een echte loting is per definitie geen onderscheid, maar ProGay doet middels de categorie-indeling daarentegen aan ‘selectie aan de poort’.

Deze webredacteur, in het dagelijks leven autojournalist, wil vanuit zijn eigen achtergrond een voorbeeld geven: als er geloot zou worden om de titel ‘beste auto’, dan heeft iedereen evenveel kans. Maar als er net als ProGay gewerkt gaat worden met (sub)categorieën, dan kan je zoiets krijgen als ‘beste auto met een ovaal blauw logo’. En dan wint per definitie een Ford. Is er dan nog sprake van fair play?

Als homomannen met hiv geen gezicht krijgen tijdens GayPride (terwijl zij toch nota bene 15 à 20 procent van de Amsterdamse gay gemeenschap vormen), dan is het zeer de vraag of Canal Pride wel ons feestje is. Wat vind jij?

5 Reacties
Reacties
 1. Zeker, dat is zeer de vraag. Overigens is ook de Rotterdamse boot uitgeloot. Is de reden daarvan dat de beste deelnemers uit Amsterdam alleen maar ingeloot worden?

  Het is natuurlijk een feest dat zijn weerga niet kent, maar je kunt je inderdaad afvragen of de criteria die ProGay hanteert wel objectief zijn. Ook of Pro Gay niet moet willen bijdragen aan de verkleining van de kloof tussen hiv positieve en hiv negatieve homomannen.

  In Rotterdam gaan stemmen op om maar een eigen demonstratie of event te organiseren. Misschien moet Poz and Proud zelf tijdens de gay pride een sympathieke aktie organiseren.

  Persoonlijk vind ik het in elk geval heel jammer dat we uitgeloot zijn. Ik had met mijn familie afgesproken dat ze me zouden toezwaaien vanaf een brug. Nu zal het wel op een dagje Amsterdam uitdraaien, maar het is toch niet hetzelfde.

  Leo Hoppenbrouwer on 6 maart 2013 Reageer op deze reactie
 2. De prijs die homo-Amsterdam betaalt voor een grachtenparade in plaats van een optocht op straat wordt ieder jaar hoger.

  Het wordt steeds meer een parade van de ‘happy few’, de incrowd die uitbundig feestviert terwijl gewone homo’s en lesbo’s langs de kant staan, omdat ze zijn uitgeloot of omdat ze geen tienduizend euro hebben.

  Poz & Proud is uitgeloot, hoewel homomannen met hiv een substantiële subgroep zijn. Eergisteren was ik bij de première van ‘De Turkse Boot’. De homoturken kunnen dit jaar niet meedoen omdat ze geen financiering hebben gevonden. Dat is voor veel meer zelforganisaties een probleem Individuele homo’s en lesbo’s moeten overal slijmen en zich inlikken om zich een plekje op andermans boot te verwerven. Wie wordt ingeloot en budget heeft, kan eisen stellen.

  Ik voel me steeds minder gelukkig met de grachtenparade.

 3. Ik heb een dubbel gevoel bij het lezen van dt artikel. Gaat het nu om net nieuwe logo zoals de titel doet vermoeden of gaat het over het lotingsproces voor deelname aan de botenparade?

  Alexander on 6 maart 2013 Reageer op deze reactie
 4. eens:
  de zogenaamd eerlijke kriteria en categorie-indeling voor de canalpride bootloting zijn op z’n zachtst twijfeleachtig en eigenlijk gewoon hypocriet in het bevoordelen van de grote bedrijven, bestuurders en politici.
  de homo’s zie je nu al langzaam wegblijven van de boten en aan de kant en dat zal alleen maar erger worden als we weggefilterd, weggekeken en weggecensureerd worden.
  Heb het vandaag opgenomen in m’n klaagzang op http://www.queerlog.nl/log (entry 8 mrt)

 5. over manipulatie met selectiecriteria moet je niet te luid klagen by die progay tante en haar vooral niet omschrijven als ‘enorme tuinbroekmevrouw met pikneid’ : dan mog je NOOIT MEER MEEDOEN!
  als alle echte homo organisaties de canalpride nou eens boycotten, dan blijft er niets anders over als de pathetische middenstanders carnavalsoptocht in Delft. Jammer van een goed initiatief dat door zelfcensuur langzaam onttakeld is.
  Good-riddance.
  lees http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/3403039/2013/03/03/Rotterdamse-boot-mag-niet-meedoen-aan-Gay-Pride-2013.dhtml

Laat een reactie achter