Doorbraak in prijs voor PrEP in Nederland

Eindelijk goed nieuws voor mensen die PrEP willen gebruiken, maar voor wie de prijs een struikelblok vormt. Farmaceut Centrafarm brengt namelijk een generieke variant van Truvada op markt voor ongeveer 50 euro per potje. Een belangrijke ontwikkeling, omdat PrEP helaas nog altijd uit eigen zak betaald moet worden.

De prijs van het middel is een doorbraak te noemen: de merkvariant Truvada van Gilead is namelijk meer dan tien keer zo duur (!). Het patent op het middel is echter verlopen, waardoor ook andere spelers een merkloze variant op de markt kunnen brengen. Eind 2017 verlaagde Sandoz de prijs van zijn generieke Truvada al naar €99,50. Deze variant was alleen bij Plus-apotheken te krijgen, maar zorgde er wel al voor dat PrEP voor een bredere groep bereikbaar werd (zeker bij zogenaamd intermittent gebruik). Nu kan het dus nog eens voor de helft.

We durven dit voorzichtig een doorbraak te noemen, omdat fabrikanten zich natuurlijk niet door de concurrentie uit de markt willen laten prijzen. Hoewel er nog geen berichten over zijn ligt het daarom in de lijn der verwachting dat ook andere farmaceuten hun prijs zullen verlagen. De prijs komt in Nederland met €50 per potje op een vergelijkbaar niveau met de prijzen die online apotheken in o.a. Thailand rekenen. Die route is weliwaar niet helemaal legaal, maar wordt desondanks (terecht!) door veel Nederlandse mannen gebruikt als enige toegankelijke optie om aan PrEP te komen.

Alleszins reden voor gematigd optimisme aan het PrEP-front op dit moment. Het is echter nog steeds wachten op een fatsoenlijke regeling voor vergoeding van PrEP in Nederland, en met name op een overheid die het onderwerp iets interesseert. Een voorstel van D66 en GroenLinks voor een overbruggingsregeling werd in december nog weggestemd door de Kamer. Al met al blijft het toch een gotspe dat door winst gedreven farmaceuten tot nu toe meer betekend hebben voor de toegankelijkheid van PrEP in dit land dan onze politiek.

3 Reacties
Reacties
 1. Voor mensen die willen voorkomen dat je ziek wordt moet gestimuleerd , moet eigenlijk in het ziekenfonds.

  Menze wouda on 11 januari 2018 Reageer op deze reactie
 2. Bemoedigende ontwikkeling; opneming in het basispakket blijft echter het streven. Zeker omdat naast PrEP controle nodig is waardoor jeje eigen risico van E 385,- verbruikt.

  Durk Doornbos on 11 januari 2018 Reageer op deze reactie
 3. Helemaal waar Durk! Dat is ook absoluut war wij voor staan. Ook omdat opname in het pakket verder bijdraagt aan de legitimering/normalisering van PrEP, wat de uptake alleen maar ten goede kan komen.
  Overigens zijn er nu al wel regelingen om de testen buiten het eigen risico te laten doen, zoals het inPrEP-project bij de GGD Amsterdam (en vergelijkbare initiatieven bij andere GGD’en), of soa-tests regelen via mantotman. Niet ideaal, maar met eeon beetje hulp en wegwijs is het te navigeren.

  pozandproud on 11 januari 2018 Reageer op deze reactie

Laat een reactie achter