Hoe riskant is chemseks nu eigenlijk

Over chemseks doen veel verhalen de ronde, over de verslavende werking ervan, over de kicks en de highs, en over hun impact op de overdracht van soa’s. Over dat verband met seksueel overdraagbare aandoeningen heeft de GGD Amsterdam in 2016 een peiling gehouden, op hun soa-poli en op de online app Grindr. Daarbij is naar het gebruik van drie chems gevraagd, GHB, chrystal meth oftewel Tina, en mephedrone (miauw miauw).

Onder homo’s die de soa-poli bezochten bleek 17 procent, een op de zes, van de in totaal 5000 mannen in het half jaar daarvoor wel eens aan chemseks gedaan te hebben. Op Grindr lag dat percentage veel hoger, en kwam het op 30 procent uit. Ter vergelijking: van de hetero poli-bezoekers meldden slechts 1,5 procent dat ze wel eens met chems geneukt hadden. Chems gebruikers deden dit, naar eigen zeggen, meestal een keer per maand.

De meest populaire chems is zonder twijfel GHB; zo’n 90 procent slikt dat wel eens. Christal meth scoort bij 22 procent van de mannen en mephedrone bij 16 procent. Een kleine minderheid van de mannen (6 procent) injecteerde zich wel eens met chems. Voor de goede orde, 80 procent van de mannen had in de maand ervoor ook geneukt zonder een van die chems te gebruiken.

Opmerkelijk genoeg bleek er bij de hivplus homo’s geen enkel verband tussen chemseks en soa’s. Dat is te zeggen, tussen chemseks en bacteriële soa’s, zoals syfilis, gonorroe, chlamydia en LGV. Want volgens de onderzoeker waren de percentages voor virale infecties als hiv of hepatitis zo laag dat ze niet meegenomen zijn in dit onderzoeksverslag. Onder hivnegatieve homobezoekers van de poli en de app bleek chemseks echter wel gepaard te gaan met een toename in bacteriële soa’s. Voor de GGD Amsterdam is dat reden om bij elk soa-consult standaard te vragen naar het gebruik van chems bij seks.

4 Reacties
Reacties
 1. Dank jullie voor een objectieve weergave

  Zie een bredere natuonale enquete graag tegemoet

 2. Wat me enorm verbaast is dat speed; xtc en coke niet zijn meegenomen in het onderzoek. Met name miauw miauw is moeilijker verkrijgbaar dan xtc – terwijl het effect grotendeels hetzelfde is. Iemand een idee wat de overwegingen van de GGD in dezen zijn geweest?

  Joep Heldoorn on 27 november 2017 Reageer op deze reactie
  • Voor dit onderzoek gebruikte de GGD de Engelse definitie van chemsex. Daaronder vallen alleen tina, mefedron en GHB/GBL. Dit omdat met name deze chems in de UK geestelijke en/of lichamelijke klachten onder gebruikende homomannen veroorzaken. Maar je hebt zeker gelijk: chemsex is een veel breder fenomeen. Ook chems als XTC, MDMA, 4-FA, coke, speed, ketamine, maar ook 4-MEC, 3-MMC, MXE en LSD worden tijdens chemsex gebruikt.

   Leon Knoops on 6 december 2017
  • Ha Leon,
   Duidelijk verhaal, al lijkt het me wel een door de GGD gemiste kans. Maar goed, het is vooralsnog wat het is en wie weet wat de toekomst nog gaat brengen ;)

   Joep on 12 december 2017

Laat een reactie achter