Hiv Vereniging lanceert campagne n=n

Niet meetbaar = niet overdraagbaar. Als je hiv succesvol behandeld wordt, en je viral load daardoor ondetecteerbaar is, kun je hiv niet meer overdragen. Dat weten wij natuurlijk al lang, maar het mag best wat breder bekend worden. Daarom heeft de Hiv Vereniging de campagne n=n gelanceerd.

De Hiv Vereniging komt met deze campagne omdat dit heel belangrijke informatie is voor mensen met hiv. Voor henzelf, omdat het hun empowerment en zelfvertrouwen brengt, maar ook voor hun omgeving, omdat het angst en daarmee stigma kan verminderen. In een voor de campagne gemaakte video vertellen vijf mensen met hiv wat n=n voor hen betekent.

Het idee achter n=n, ofwel U=U, ofwel treatment as prevention, is helemaal niet nieuw. Al in 2008 kwamen artsen in Zwitserland met wat toen het Zwitsers standpunt werd genoemd, waarin werd gesteld dat koppels onder bepaalde voorwaarden het condoom achterwege konden laten als de positieve partner stabiel onder behandeling was. De bewijzen voor het feit dat met mensen met een ondetecteerbare viral load hiv niet overdragen stapelden zich in de jaren daarna op. Met name de grote PARTNER-studie leverde hieraan een belangrijke bijdrage. Voor Poz&Proud is deze boodschap al jaren een van de kernpunten is ons activisme. Zo voeren we in 2014 mee in de Canal Parade als The Undetectables en organiseerden we in het land verschillende informatieavonden over dit thema.

Geen reacties

Laat een reactie achter