PrEP bij de zuiderburen

Terwijl we in Nederland nog steeds wachten op een advies van de Gezondheidsraad dat “ergens in 2018” komt, slaan onze zuiderburen spijkers met koppen: vanaf volgende maand wordt PrEP in België vergoed.

De aankondiging van het besluit kwam vandaag van Belgisch minister van volksgezondheid Maggie De Bock (die overigens lid is van de zusterpartij van de VVD, die bij ons de PrEP-onwelwillende Schippers levert). De vergoeding geldt in principe voor risicogroepen, maar wie tot een risicogroep behoort is niet strak omlijnd. De beslissing of iemand ervoor in aanmerking komt wordt per individueel geval door de arts besloten – een verstandige aanpak, die in potentie een zo breed mogelijke toegang garandeert. Wel geldt een eigen bijdrage van €12 per maand.

Eigenlijk is het doodsimpel: dat PrEP bijzonder effectief is in het terugbrengen van het aantal hiv-infecties staat als een paal boven water. En dat het kósteneffectief is ook. Iedere voorkomen infectie scheelt immers ook een leven lang kosten van behandeling. PrEP is met recht een gamechanger te noemen, ook omdat het een ware bevrijding kan betekenen voor homo’s die jaren onder het juk van angst voor hiv hebben geleefd.

De Belgen scharen zich nu zeer verstandig in het kamp van de Europese voorlopers. Eerder werd de vergoeding van PrEP al in orde gemaakt in Frankrijk, Noorwegen en Schotland. Vergoeding is essentieel, want zonder vergoeding kan er geen sprake zijn van echte beschikbaarheid: daarvoor is het middel voor de gemiddelde persoon simpelweg te duur. Nederland begint met zijn afwachtende houding op dit gebied helaas steeds verder achterop te raken. Schande!

Bron: VRT

Geen reacties

Laat een reactie achter