Twee deelnemers van Amsterdam PrEP project kregen toch hiv

prep-grootHoe effectief PrEP ook is, en dat is in tal van studies al aangetoond, toch zijn twee deelnemers aan het Amsterdamse PrEP-project met hiv geïnfecteerd. Dat meldt de Amsterdamse GGD, namens het zogeheten H-TEAM, de initiator van het AMPrEP-project.

De eerste persoon was met PrEP begonnen, maar er vervolgens ook weer mee gestopt. Na enkele maanden kreeg hij klachten en bleek hij een acute hiv-infectie te hebben.

Het hoe en waarom van de hiv-infectie bij de tweede deelnemer is nog altijd onduidelijk. Hij gebruikte al een aantal maanden dagelijks Truvada, en vastgesteld is dat hij dat nauwgezet deed. Ook is het virus gevoelig voor de werkzame stoffen in de pillen die hij slikt. De onderzoeksgroep houdt het op een zeldzame vorm van infectie. Kennelijk breekt het virus in uitzonderlijke gevallen door de bescherming die PrEP biedt.

Onderzoeker Elske Hoornenborg: Dat PrEP niet voor de volle honderd procent beschermt tegen een hiv-infectie, was al bekend uit onderzoeken. Ook weten we dat het belangrijk is dat je PrEP trouw slikt. Maar als je PrEP niet inzet, dan zou je een veelvoud aan hiv-infecties zien bij mensen met een verhoogd risico op hiv. Omdat er altijd nog een klein risico op een hiv-infectie bestaat, worden deelnemers doorlopend gewezen op het belang van het gebruik van condooms naast PrEP, ook om andere soa te voorkomen. Daarnaast toont dit aan hoe belangrijk het is dat PrEP gebruikers regelmatig worden gecontroleerd.”

Aan het Amsterdam PrEP project doen inmiddels 376 mensen mee: twee transgender vrouwen en voor de rest mannen die seks hebben met mannen. Het merendeel van hen slikt dagelijks Truvada en een honderdtal deelnemers incidenteel als ze seks willen hebben. De dagelijkse slikkers zijn wat jonger, en hadden in de drie maanden voor ze met PrEP startten meer partners met wie ze neukten. Twintig procent van de deelnemers – een op de vijf – had bij de aanmelding een soa onder de leden – er zijn nog geen cijfers hoe het daar nu mee staat.

De reden waarom men aan deze studie deelneemt is de idee dat je zo beter beschermd bent tegen hiv. Ook hoef je je op deze manier minder zorgen te maken dat je een hiv-infectie oploopt. Daarnaast rapporteerden deelnemers dat ze zo een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek rond PrEP willen leveren.

Geen reacties

Laat een reactie achter