AIDS2012: I want that shirt!

Van 22 – 27 juli wordt in Washington (VS) de Wereld Aids Conferentie gehouden. Poz&Proud is er ook! Nic Wilson en Leo Schenk zullen regelmatig schrijven over wat ze zien, horen en meemaken. Vandaag de eerste bijdrage van Leo.

Vrijdagmiddag aangekomen in ons hotel. Hoewel ik goed had geslapen tijdens de vlucht, was ik toch nog tamelijk spaced-out. Dat wil zeggen: gaar en afwezig.

Na een kleine hap in de bar van het hotel (met uitzicht op het Witte Huis) vroeg naar bed.

En weer vroeg op. Om zes uur zat ik samen met mijn man Andrea, die op deze trip onze chaperone is,  aan de apparaten te trekken in de gym van het hotel en om acht uur zat ons ontbijt achter de kiezen. Zo vroeg als zoveel gedaan: dat zou ik ook thuis willen.

Klaar voor de pre-conferentie over homo’s en andere mannen die seks hebben met mannen van het MSM Global Forum.

Nic en ik kwamen aan toen het plenaire deel van de conferentie nog volop bezig was met een inleiding van Michael Kirby, Australiër en rechter en lid van The Global Commisson on HIV and Law.

Criminalisering van hiv en mensen met hiv is een groot thema deze week en ook op de pre-conferentie was er veel aandacht voor.

Wrapped or Raw

De eerste sessie waar we naar toe gingen was er een over het gebruik van sociale netwerken en digitale technologieën voor hiv-preventie en –zorg bij homomannen. Dit zal ook het onderwerp zijn van de sessie waar ik donderdag mag spreken.

Er waren presentaties over een digitaal transgender project uit Thailand waar ze veel met Facebook werken om de ‘ladyboyz’ voor te lichten over seks, maar ook over mensenrechten. De Deutsche Aids Hilfe presenteerde hun inspanningen op GayRomeo als ‘gezondheidsadviseurs’ en Kathy Triffit van Positive Life (Australië) vertelde meer over hun divers campagnes voor de ‘sexual adventurous man’, waaronder hun laatste ‘Wrapped or Raw’.

Aan het eind kwam dr. Chis Walsh van The HIVe nog aan het woord. Hij begeleidde mij en Gurmit Singh in het schrijven van het artikel voor Digital Culutre & Education.

Ik had hem nooit gezien of gesproken. We hadden enkel contact via de mail. Erg leuk om hem nu te hebben ontmoet.

De sessie werd voorgezeten door Paul Ward, directeur van het Engelse Terence Higgings Trust. Hij kwam na afloop naar ons toe en vroeg hoe hij aan een exemplaar van ons Poz&Proud shirt kon komen. ‘I find it so empowering’.

Ik vroeg hem wat hij over Poz&Proud wist. Niks dus. Typisch. Toch (of beter: daarom) krijgt hij een shirt toegezonden.

‘Ongezond en depri’

De tweede sessie ging over access to treatment voor homomannen. Met erg interessante inleidingen over de situatie in Marokko, Zimbabwe en China. Wat opviel was dat er in alle drie de landen nauwelijks echte invloed is van organisatie van mensen met hiv en dat de homobeweging in die landen zich enkel willen profileren als ‘gezond en happy’ en niet veel te maken willen hebben met hiv, dat nog steeds het imago heeft van ‘ongezond en drepi’.

Voordat we richting ons hotel gingen werden we nog aangesproken door Antony uit Kenia, die naar mijn shirt wees en zei: ‘I’m also Poz&Proud’. Hij werkte nu voor een homo-organisatie in Kenia maar wil ontzettend graag een groep voor homomannen met hiv opzetten. Wat nog moeilijk gaat worden vanwege het stigma.

Al met al een goede pre-conferentie, met veel ontmoetingen, veel visitekaartjes uitgewisseld en drie bestellingen voor ons t-shirt.

Aan het eind van de avond ons alvast ingeschreven voor AIDS2012, dat vanavond wordt geopend. Meer hierover de komende dagen.

Geen reacties

Laat een reactie achter